Alapkőletétel

2017.10.15. 15:17

Seszták Miklós: fontos az egyházi iskolák szerepe közös értékeink megerősítésében

A nemzeti fejlesztési miniszter ezt egy új református iskola alapkövének letételekor mondta Fehérgyarmaton. A beruházás négymilliárd forintból, állami támogatással valósul meg a szatmári kisvárosban.

Az ünnepségen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskolához hasonló intézmények egyszerre biztosítják a gondos nevelést, a színvonalas oktatást és az értékteremtő, értékőrző közösséget.

A város, a járás és a térség egyik legszínvonalasabb vezető oktatási intézményének új, többemeletes épületében tizenhat tantermet, központi aulát alakítanak ki, udvarán kézilabdapályát is befogadó tornateremet, sport- és rekreációs udvart, valamint műfüves és több rekortánpályát építenek meg – mondta Seszták Miklós.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője, Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Némedi Gusztáv lelkipásztor, Adorján Gusztáv tiszántúli református főgondnok, Fekete Károly tiszántúli református püspök és Szalay Kont szatmári református esperes (b-j) elhelyezi az időkapszulát az új iskolaépület alapkőletételén
Fotó: MTI / Balázs Attila

A miniszter beszédében úgy fogalmazott, a most elhelyezett alapkő olyan szilárd alap, amelyre biztosan építhetjük a nemzet jövőjét.

„Iskolát építünk, mert nemzetünk fontossági listáján a gyermek az első, a magyar kormány felelősnek érzi magát a nemzet valamennyi gyermekéért, valamennyi családjáért, ezért elkötelezetten támogatja a fejlesztéseket”

- jelentette ki Seszták Miklós. Hozzátette, az egyházi iskolák építésével Magyarország erősödik meg, illetve a rend, a biztonság, a család, a tanulás és a munka megbecsülésének értékei szilárdulnak meg.

A miniszter arról beszélt: Magyarország több mint ezer éve áll a keresztény hit és nemzeti identitás alapján, ötszáz évvel ezelőtt a reformáció és a vele együtt elindult folyamatok pedig megerősítették ezt az alapot.

A reformáció jubileuma arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek az értékek ma éppoly fontosak nekünk, továbbra is ezekre alapozva szeretnénk a jövőt építeni

- hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter. Megjegyezte, a megújulás a közös értékek megerősítését jelenti, ebben fontos szerepet kapnak az egyházi iskolák, amelyeket egyre több család választ gyermeke taníttatásának helyszínéül.

A Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola új épületének látványterve és az építési terület
Fotó: MTI / Balázs Attila

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője Fehérgyarmat és Szatmár eddigi legnagyobb fejlesztésének nevezte a református iskola építését. Elmondta:

hazai és uniós programok és pályázatok segítségével 2007 óta több mint 2,6 milliárd forintot kaptak vagy kapnak a térség gyülekezetei, ebből a pénzből például 64 templomot újítottak fel.

A fejlesztésre Fekete Károly tiszántúli református püspök kért áldást. Az ünnepség a református templomban istentisztelettel folytatódott.

A beruházásra azért volt szükség, mert az iskola kinőtte a jelenlegi belvárosi épületét. A tervek szerint 2019 szeptemberében már az új épületben kezdheti meg a tanévet az intézmény mintegy 450 tanulója.

(Borítóképünkön Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédét mondja az alapkőletételi ünnepségen. A háttérben Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (b), Fekete Károly tiszántúli református püspök (b2) és Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j). Forrás: MTI / Balázs Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában