a varsói Ordo Iuris szerint

2021.04.25. 10:01

Sikeres a magyar-lengyel fellépés a genderideológia ellen

A magyar-lengyel szervezésű, Állítsuk meg a genderegyezményt! című kezdeményezésnek is szerepe lehetett abban, hogy az Európai Bizottság egyelőre nem ratifikálja az isztambuli egyezményt – mondta a Kossuth rádió V4-es vasárnapi műsorában a varsói Ordo Iuris Institute for Legal Culture elemző intézet nemzetközi jogi igazgatója.

Karolina Pawlowska az Alapjogokért Központtal létrehozott kezdeményezést uniós szinten is nagyon erős jelzésnek nevezte, hiszen – mint mondta – 60 ezer aláíró csatlakozott hozzá, hogy tiltakozzon a genderideológia erőltetése ellen.

Sikernek tekinti azt is, hogy elkezdődhetett az európai konzervatív szervezetek mozgalmának kiépítése. Az Ordo Iuris egyetért az Alapjogokért Központtal abban, hogy a helyi együttműködést nemzetközi szintűvé kell fejleszteni – tette hozzá. Karolina Pawlowska kifejtette: belföldön is eredményesen léptek fel az isztambuli egyezmény ellen, amelyet Lengyelország a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Magyarország és Lengyelország – V4) közül egyedüliként ratifikált. A kilépést az intézet kezdeményezésére 110 ezren támogatták az aláírásukkal, így azzal a varsói parlament is foglalkozott. Az igazgató reményei szerint a képviselők beleegyezhetnek abba, hogy más eszköz helyettesítse a nők elleni erőszak megelőzését célzó isztambuli egyezményt.

Az Ordo Iurisnak abban is lehetett szerepe, hogy a lengyel alkotmánybíróság kimondta a terhességmegszakítás tilalmát. Karolina Pawlowska elmondta, hogy emiatt sok támadás érte őket, gyűlölködő kijelentések is elhangzottak a baloldali civilek tüntetésein. Ezek a szervezetek – tette hozzá – máskor hangosan fellépnek a gyűlöletbeszéd ellen, de ezúttal nem tiltakoztak. Véleménye szerint úgy tűnik, az ilyen megnyilvánulások ellen csak bizonyos esetekben állnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában