fontos az elengedés

2018.08.08. 07:22

Sok elítélt a hitéletnek köszönhetően kezd új életet

Azzal, hogy egy fogvatartott megnyitja magát a hitélet előtt, sok olyan dolgot a felszínre hoz, ami választ adhat arra, miért került ebbe a helyzetbe. A legtöbb bűnelkövető ugyanis korábban valamilyen bűncselekmény áldozata volt.

Mátraverebély, 2016. június 29. Bíró László püspök szentmisét celebrál az Országos fogvatartotti zarándoklat résztvevői előtt a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen 2016. június 29-én. A zarándoklaton 15 börtön 130 elítéltje vett részt.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Komka Péter

A börtönökben zajló hitéletnek köszönhetően sok elítélt dönt úgy, hogy szabadulása után új életet kezd – írta szerdai számában a Magyar Idők.

A lelki reintegráció kezdete az, amikor egy fogvatartott átgondolja, mi vezetett idáig, majd meghozza a döntést, hogy nem akar tovább így élni – nyilatkozott a lapnak Magyarné Balogh Mária, aki 2006 óta fogja össze és segíti a lelkipásztorok munkáját a büntetés-végrehajtási intézetekben.

Megemlítette, hogy a legtöbb bűnelkövető korábban valamilyen bűncselekmény áldozata volt.

Az egyházak, felekezetek működése 1949-ig folyamatos volt a magyarországi börtönökben, amíg az akkori igazságügyi miniszter meg nem szüntette a börtönlelkészek tevékenységét. A hitélet a rendszerváltozás után térhetett vissza, azóta viszont a reintegrációs törekvések egyik legfontosabb kulcsa lett. A börtönökben a négy történelmi egyház – a katolikus, a református, az evangélikus és az izraelita – 35 börtönlelkésze segíti a rabok lelki egyensúlyának kialakulását és fejlődését, együtt dolgoznak a reintegrációs tisztekkel, a pártfogókkal, a pszichológusokkal és az utógondozó koordinátorokkal.

Sikereket érnek el a reintegrációban az úgynevezett cursillo-mozgalom tagjai is, akik háromnapos foglalkozásokat tartanak a börtönökben. Székely János megyéspüspök, a hazai cursillo-mozgalom egyik lelki vezetője a Magyar Időknek arról beszélt, hogy a foglalkozásaikon részt vevőket „utánkövetik” azután is, hogy kikerültek a börtönből. Hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a cursillo-közösség tagjai nem lettek visszaesők.

Borítókép: szentmise az Országos fogvatartotti zarándoklat résztvevői előtt a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen 2016. június 29-én.

Forrás: MTI Fotó/Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában