Mohács

2021.07.28. 17:20

Soltész: előtérben kell tartani a kultúrát és a kereszténységet

A Közép-Európában és a Balkánon élőknek úgy kell elérniük a nyugat-európai országok életszínvonalát, hogy – velük szemben – mindvégig előtérben tartják a kultúrát és a kereszténységet – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Mohácson.

Soltész Miklós a helyi, elsősorban szerb nemzetiségi diákok részvételével zajló népzenei táborban tett látogatásán kiemelte: fontos, hogy ápoljuk hagyományainkat, kultúránkat, mert látjuk:

Nyugat-Európa bár elérte gazdagságának határát, arra mégis képtelen volt, hogy ezzel párhuzamosan a kultúráját, a közösségeit és a kereszténységet is hasonlóan magas szintre emelje.

Felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkban Nyugat-Európában az egyes nemzetek értékeit, hagyományait kultúráját igyekeznek háttérbe szorítani, míg a kereszténységet amolyan „múzeumi tárgyként” kezelik.

Vélekedése szerint a Közép-Európában és a Balkánon élőknek az a feladatuk, hogy életszínvonal és gazdaság tekintetében oly módon közelítsék meg vagy érjék el Nyugat-Európa országait, hogy közben nem követik el azok hibáit, s nem feledkeznek meg a kultúra, a kereszténység, a nemzet, a nemzetiségek és a hagyományok előtérben tartásáról.

E gondolatiságnak megfelelően a magyar kormány az országban élő nemzetiségeket is kiemelten támogatja, ennek részeként hagyományőrző kulturális eseményeik, táboraik megtartását idén 850 millió forinttal segítette – mondta az államtitkár.

Pávkovics Gábor (Fidesz-KDNP), Mohács polgármestere elmondta, hogy városukban évszázadok óta élnek együtt békességben magyarok, horvátok, szerbek és romák, a helyhatóság pedig évről évre jelentős támogatással segíti a nemzetiségi kultúra és a hagyományok ápolását.

Sztipanov Szlobodánné, a Mohácsi Szerb Önkormányzat alelnöke az MTI érdeklődésre elmondta: a kormányzat több százezer forinttal támogatta a hétfőn kezdődött és péntekig tartó, négy éve minden nyáron megrendezett nemzetiségi népzenei tábort, amelyen idén tizenöt diákkorú zenész és néptáncos vehet részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában