Kegyetlenség

2017.09.27. 19:24

Súlyos fegyházbüntetésre ítélték az éhen halt gyöngyösi kislány szüleit

Tizennyolc és tizenöt év fegyházra ítélte a tavaly májusban éhen halt másfél éves gyöngyösi kislány szüleit szerdán első fokon az Egri Törvényszék.

A bíróság J. Médea elsőrendű vádlottat és K. Gusztáv másodrendű vádlottat különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölésben találta bűnösnek. A vádirat szerint a szülők K. Kiara Jernét szándékosan nem gondozták, a védőnővel nem tartottak kapcsolatot, a gyereket egyéves kora után az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatra nem vitték el, és a szükséges táplálékot sem biztosították neki.

Az ítélet indoklásában Schmidt Péter tanácsvezető bíró kiemelte:

a szülők szándékosan elmulasztották törvényi kötelezettségeiket, súlyos kiszáradás és alultápláltság vezetett a gyermek halálához.

Hozzátette, mások felelőssége is felvetődik, de a bíróság csak abban a kérdésben foglalhatott állást, hogy a két vádlott elkövette-e ezt a cselekményt, és ha igen, azt szándékosan vagy gondatlanságból tette-e.

A tanácselnök kitért arra, hogy a vádlottak 2015 júliusától a 18 hónapos gyermek haláláig elzárkóztak mindennemű kapcsolattartástól, amellyel kiskorú gyermekük egészségi állapotára fény derülhetett volna, így az orvosi és a védőnői ellátástól, továbbá minden szociális beavatkozástól is.

A másfél éves kislány testsúlya a halálakor 3410 gramm volt, ami legfeljebb egy két hónapos csecsemő testtömegének felel meg. Tulajdonképpen elveszítette a teljes izomzatát. Súlycsökkenését a szülők végignézték anélkül, hogy bármit tettek volna a megakadályozására

- hangzott el a szóbeli indoklásban.

Az ügyész az ítéletet J. Médea esetében tudomásul vette, K. Gusztáv esetében súlyosításért fellebbezett. A továbbra is előzetes letartóztatásban maradó vádlottak és védőik más minősítés megállapításáért és enyhítésért fellebbeztek.

A szülők alapvetően azzal védekeztek, hogy eleinte a másik – Kiara Jernénél két és fél évvel idősebb – lányuknak is voltak súlyproblémái, de másfél éves korától elkezdett gyarapodni, és ebben bíztak a kisebbik gyerek esetében is.

(Borítóképünkön J. Médea és K. Gusztáv a súlyos ítéletet hallgatják: Ládi László / heol.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában