Belgium

2021.07.28. 14:50

Százával özönlenek a jogosulatlan migránsok a tartózkodási engedélyért

Két hónapnyi éhségsztrájk után a belga kormány beadta a derekát és ideiglenes tartózkodási engedélyt ígért a menekülteknek, ám a tárgyalásra kijelölt semleges zónába tömegével érkeztek azok is, akik nem tartoznak a kedvezményezettek közé, ezért lezárták a területet és csak előzetes időpont egyeztetést követően engedik be az arra jogosultakat.

Alaposan felkavarta a belga belpolitikát az a több mint 400 papírokkal nem rendelkező migráns, akik csaknem két hónapon keresztül folytattak éhségsztrájkot annak érdekében, hogy tartózkodási engedélyt kapjanak. A migránsok elfoglalták a fővárosi Béguinage templomot, valamint a VUB állami egyetem és az ULB brüsszeli szabadegyetem bizonyos épületeit is – írja a V4NA hírügynökség.

Az eset megosztotta a kormánytagokat is, olyannyira, hogy még a kormánykoalíció is veszélybe került, miután a szocialista és a zöld párti képviselők és miniszterek bejelentették, hogy lemondanak, ha csak egy sztrájkoló is életét veszti. Sammy Mahdi menekültügyi és migrációs államtitkár sokáig ellenállt a menekültek követeléseinek, mondván, nem áll módjában tömegesen kiállítani a tartózkodási engedélyt, mivel minden eset más és más, ráadásul ha most engednek a nyomásnak, akkor egyre többen állnak majd elő hasonló kéréssel.

Az éhségsztrájkot végül a múlt héten felfüggesztették a migránsok, miután a kormány hajlandóságot mutatott a tárgyalásokra, a döntést a tüntetőkkel szimpatizálók nagy örömmel fogadták.

A dokumentumokkal nem rendelkező menekültek számára elkülönítettek egy úgynevezett semleges zónát, ahol ügyvédek nyújtanak nekik jogi segítséget az ügyük rendezésében, ám az akció nem várt bonyodalmakat okozott, ugyanis több száz olyan menekült is megjelent a területen, akik nem tartoznak az éhségsztrájkot folytató migránsok közé. Emiatt, a visszaélések elkerülése végett a hatóságok úgy döntöttek, hogy lezárják a zónát és csak azokat engedik be, akik előzetesen időpontot egyeztettek, erről maga az államtitkár, Sammy Mahdi is beszámolt a Twitteren.

Ennek ellenére azonban továbbra is százával érkeztek a tárgyalásokra nem jogosult menekültek, az Rtbf értesülései szerint hétfő reggel már nyitás előtt 200-300 ember állt sorban. Egyikük elmondása alapján ők is ugyanolyan emberek, mint azok, akik részt vettek a sztrájkban és ők is meg szeretnék kapni a tartózkodási engedélyt a belga kormánytól.

Geert Verbauwheden, a Bevándorlási Hivatal munkatársa azonban elmondta a sajtónak, hogy nem azért vannak ott a zónában, hogy minden papír nélküli menekültnek tartózkodási engedélyt adjanak, elmondása alapján erre csak azok a személyek jogosultak, akik részt vettek a sztrájkban. Sammy Mahdi államtitkár Twitter-bejegyzésében kiemelte, hogy sajnálatos módon olyan hírek kaptak szárnyra, melyek szerint minden dokumentummal nem rendelkező menekültnek megadja a belga kormány a tartózkodási engedélyt, aki a zónába megy, de ez nem igaz, csakis azok részesülhetnek ebben a kedvezményben, akik részt vettek a csaknem két hónapos sztrájkban.

Dominique Ernould, az idegenrendészeti hivatal szóvivője a sajtónak elmondta, hogy azoknak a dokumentummal nem rendelkező menekülteknek, akik nem vettek részt a május végén kezdődött éhségsztrájkban, a szokásos eljárást kell követniük, vagyis az önkormányzatukon keresztül kell benyújtaniuk a kérelmüket. A szóvivő hozzátette, hogy becslések szerint Belgiumban több mint 100 000 okmány nélküli személy tartózkodik, ennyi embert pedig képtelenség fogadni a semleges zónában. A Béguinage templom melletti zóna előreláthatóan szerdán nyitja meg újra a kapuit az előzetesen regisztrált menekültek előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában