Katasztrófa

2021.11.25. 10:14

Százezreket fenyegetnek Dél-Szudánban a súlyos áradások

Százezrek megélhetését és egészségét sodorják veszélybe Dél-Szudánban a súlyos áradások – figyelmeztetett szerdán az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet.

Jelentésében a szervezet arról számolt be, hogy az évtizedek óta nem tapasztalt mértékű áradások mintegy nyolcszázezer ember életére vannak káros kihatással a régióban, s meteorológiai előrejelzések szerint további csapadék várható a közeljövőben.

Az MSF felhívta a figyelmet arra, hogy az áradások által érintett régiókban élők nem tudnak élelmiszereket előállítani, mivel a földek több mint egy éve víz alatt állnak.

A helyzet az északi Bentiu településen a legsúlyosabb. A térségben legalább 150 ezren voltak kénytelenek elhagyni falvaikat, közülük 120 ezret rosszul felszerelt, túlzsúfolt menekülttáborokban szállásoltak el. A higiéniai helyzet is rossz, a csatornahálózat nem üzemel az áradások miatt, s gyakorlatilag nincsenek használható vécék. Elpusztult állatok, így kecskék és kutyák tetemei szennyezik a csatornákat. A gondokat tovább súlyosbítja, hogy nincs elegendő ívóvíz sem.

Az MSF által fenntartott egyik bentiui klinikán számos gyereket kezelnek kóros alultápláltság miatt, ezenfelül egyre több a maláriás megbetegedés, mivel az árvidék ideális környezetet teremt a szúnyogok elszaporodásához. A segélyszervezet mindemellett figyelmeztetett a víz útján terjedő betegségek, így a hepatitisz E, a hasmenés és a kolera fokozott előfordulására.

Dél-Szudán 2011 júliusában vált függetlenné Szudántól több évtizednyi polgárháborút követően. A konfliktus rányomta bélyegét az infrastruktúrára, amely a főváros, Juba határain túl nagyon gyenge állapotban van, a rendkívül rossz úthálózat pedig megnehezíti a segélyszállítmányok eljuttatását az olyan távoli térségekbe, mint Bentiu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában