Közeledés

2018.08.13. 09:39

Szeptemberben Phenjanban tartják az újabb Korea-közi csúcstalálkozót

Az újabb csúcstalálkozó megtartásáról hétfőn egyeztetettek a két ország képviselői a két Korea határán fekvő Panmindzsonban – közölte hétfőn a dél-koreai országegyesítési minisztérium.

A dél-koreai küldöttséget Cso Mjung Gjon országegyesítési miniszter, az északit pedig Li Szon Gvon, a békés újraegyesítéssel foglalkozó bizottság elnöke vezette. A szöuli tárca által kiadott közlemény szerint a delegációk áttekintették, hányadán áll az úgynevezett „panmindzsoni nyilatkozat” végrehajtása, és őszintén tárgyaltak a benne foglaltak tevékenyebb végrehajtásáról.

A két Korea vezetői április 27-én tartották meg első csúcstalálkozójukat, tíz év után ez volt az első legmagasabb szintű tárgyalás a két ország között. A Koreai-félsziget békéjéről, felvirágoztatásáról és újraegyesítéséről szóló nyilatkozatban vállalták, hogy még az idén hivatalosan is lezárják az 1950-53-as koreai háborút, amely csupán fegyverszünettel és nem békeszerződéssel ért véget. Közös célként fogalmazták meg a Koreai-félsziget atommentesítését. Megállapodtak a diplomáciai kapcsolatok szorosabbra fűzésében, abban is, hogy felhagynak az ellenségeskedés minden formájával, vállalták továbbá, hogy rendszeresen tartanak katonai egyeztetéseket a feszültség további csökkentése érdekében.

Kim Dzsong Un és Mun Dzse In május végén újra találkozott egymással Panmindzsonban, de akkori találkozójukat előre nem jelentették be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában