Járvány

2020.11.09. 22:57

Szerdától nem tartanak református istentiszteleteket

A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának elnöksége azt kéri, hogy az egyházközségek szerdától ne tartsanak istentiszteletet, közösségi alkalmakat – olvasható az elnökség közleményében, amelyet az MRE kommunikációs szolgálata hétfő este juttatott el az MTI-hez.

Az elnökség azt írta, kérik, hogy szerdától az egyházközségek szüneteltessenek minden közvetlen érintkezéssel járó egyházi alkalmat: istentiszteletet, áhítatot, gyülekezeti hitoktatást, jegyesoktatást, bibliaórát, konfirmáció-előkészítést, és minden közösségi alkalmat.

A gyülekezeteket kérik továbbá, hogy a járvány első hulláma idején közzétett liturgiai ajánlások szerint térjenek vissza online istentisztelet-közvetítésre, a helyi adottságok és lehetőségek szerint.

Az egyházi testületi üléseket (egyházmegyei és egyházkerületi közgyűlés, illetve tanács, zsinati tanács, zsinat) online térben kell tartani, egyházközségi közgyűlés (lelkészválasztás, stb. céljából) nem tartható.

A tisztújítással összefüggő presbiteri gyűlések és választási bizottsági ülések a járványügyi rendelkezések betartásával tarthatók meg – írták.

A már megbeszélt és megszervezett esküvők és temetések a hatályba lépett állami rendelkezések betartásával megrendezhetők.

Felhívták az egyháztagok figyelmét arra, hogy a reformatus.hu honlapon és más médiafelületeiken számos online áhítat és istentisztelet követhető.

Arra is kérték a gyülekezeteket, hogy osszanak meg tagjaikkal elmélkedéseket, imádságokat, a tagok pedig tartsanak otthoni könyörgéseket, családi áhítatokat és imádságokat. A gyülekezeti tagok az adományaikat, anyagi támogatásukat pedig átutalással juttassák el az egyházközséghez.

Javasolták, hogy az egyházi hivatalokban telefonügyeletet tartsanak, a hivatali adminisztrációt online intézzék, a személyes érintkezéssel járó ügyintézést például temetés megbeszélését pedig a biztonsági szabályok betartásával végezzék.

Az egyház tagjaitól azt is kérik, hogy a közösségi médiában csak megalapozott és igazolt információkat osszanak meg egymással, a különböző fórumokon tartózkodjanak a félelemkeltéstől és felelőtlen megnyilatkozásoktól.

Végül arra buzdítják a híveket, hogy imádkozzanak a járvány megszűnéséért, a betegekért, az egészségügyi dolgozókért, és a felelős döntéshozókért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában