Ország-világ

2021.10.14. 19:12

Szijjártó: Magyarország elvégezte házi feladatát az energiapiaci válság következményeinek elhárításáért

Megteremtettük annak lehetőségét hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen – jelentette ki a miniszter.

Magyarország elvégezte házi feladatát annak érdekében, hogy az energiapiaci válság ne érintse súlyosan – jelentette ki Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek az Oroszországi Energiahét elnevezésű rendezvény csütörtöki, a hagyományos energetika jövőjéről tartott panelbeszélgetésén.

„Nem túlzás azt mondani, hogy válság van az európai energiapiacon.

Ezt a válságot alapvetően három tényező idézte elő: először a politikai kérdések összekeverése az energetikai kérdésekkel, ami nem szabadna, hogy megtörténjen, másrészt a földgázzal szembeni ellenséges hozzáállás, harmadrészt pedig az európai-orosz viszony további elhidegülése. Hogyha ezeken a hibákon tudna javítani az Európai Unió, akkor közelebb lehetne kerülni ennek a nehéz helyzetnek a megoldásához”

- nyilatkozott Szijjártó Péter.

„Magyarország elvégezte a maga házi feladatát annak érdekében, hogy ez a válság ne érintse súlyosan. Megteremtettük annak lehetőségét hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen. Továbbra is meg tudjuk tartani a rezsicsökkentés vívmányait” – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy

Magyarország hosszútávú gázvásárlási szerződést kötött Oroszországgal, amelynek keretében biztos ellátási hátországa alakult ki. Emellett a magyarországi gáztárolók feltöltöttsége 82 százalékos, ami jóval magasabb szint, mint az európai átlag.

Szijjártó Péter szerint az európai országok is meghozhatták volna azokat a stratégiai döntéseket, amelyek az ilyen feltöltöttségi szinthez szükségesek, de ezek elmaradtak. Mint mondta, ez is egyik oka annak, hogy Európában ilyen nehéz energiapiaci helyzet alakult ki.

Szijjártó Péter csütörtökön Moszkvában megbeszélést folytatott Alekszandr Novak orosz és Zorana Mihajlovics szerb energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, valamint Parviz Shabazovval, Azerbajdzsán és Szuhail Mohamed al-Marzuei-jel, az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi miniszterével. A magyar tárcavezető találkozott Oleg Matyicin orosz sportminiszterrel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában