Hazugság a jelentés

2018.09.07. 08:18

Nem Sargentini kormányozza Magyarországot a külügyminiszter szerint

Politikai támadásnak tartja Magyarországgal szemben a Sargentini-jelentést a külügyi és külgazdasági miniszter.

Forrás: mti

Szijjártó Péter csütörtökön a Hír TV-ben arról beszélt, hogy a dokumentum nettó hazugságokon alapul, a kormány pedig meg fogja védeni hazánkat és a magyar embereket az Európai Parlament szeptember 11-én esedékes plenáris ülésén és minden további uniós eljárás során a támadásoktól.

A Sargentini-jelentésről, vagyis a magyarországi jogállamiságot megkérdőjelező dokumentumról jövő héten vitázik és szavaz az Európai Parlament. A magyar pártok megosztottak a jelentés megszavazását illetően. A fideszesek egyértelműen nemmel voksolnak majd, míg a DK-sok igennel. A többi ellenzéki formáció még vagy nem döntött, vagy nincs egységes álláspontjuk.

A külügyi és külgazdasági miniszter ennek kapcsán csütörtökön a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta, parázs vita lesz jövő héten az Európai Parlamentben, ugyanis egyre közelebb van az európai választás, a hangulat pedig jelentősen átalakult a migráció vonatkozásában.

„Mára az Európában megtartott választások során egyértelművé vált, hogy azok a pártok szerepelnek a legjobban, akik a migrációt ellenzik, az emberek biztonságát tartják szem előtt”

– hangsúlyozta a politikus.

Rámutatott, hogy a Sargentini-jelentés egy politikai támadás Magyarországgal és a magyar emberekkel szemben, „nem véletlen, hogy a migrációpárti politikusok keresik a lehetőséget, hogy hogyan tudnának belerúgni hazánkba. Ha megnézi a szlovén, a magyar, vagy az osztrák választásokat, akkor ez valamit előre vetít az EP-választások várható kimenetelét illetően” – jelentette ki Szijjártó.

Hozzátette azt is, hogy azok a vádak és rágalmak, amiket az európai parlamenti képviselőasszony, Judith Sargentini összegyűjtött ebben a dokumentumban,

azok nettó hazugságok.

Leszögezte azt is, hogy a kormány meg fogja védeni Magyarországot és a magyar embereket az Európai Parlament plenáris ülésén és minden további uniós eljárás során.

Szerinte komoly gondot okoz az, hogy nem tiszta, hogy miként lehet szavazni. „Az ember nem tudja, hogy sírjon, van nevessen, milyen jogintézmény, hogy menet közben derül ki, hogy miként lehet szavazni, nem világosak, hogy mik a szavazási szabályok, mi lesz a következő javaslat? Hogy csak az igen szavazatokat fogják számolni?

Az egész komolytalan.”

A Sargentini-féle demokrácia-értelmezésről azt mondta, hogy „számukra akkor van demokrácia, ha ők győznek, ha nem az a választás eredménye, amit ők szeretnének, akkor nincsen demokrácia.” Emlékeztetett továbbá, a legutóbbi választások során – már harmadik almalommal – az emberek meghoztak egy döntést, „amit mindenkinek tiszteletben kell tartania és senkinek nincsen joga hozzá, hogy kétségbe vonják.”

A dokumentumról szólva még nyomatékosított, abban minősített hazugságok vannak. Kifejtette, nem Magyarországon történik olyan, hogy migránsok bűncselekményeket követnek el helyiekkel szemben és ez nem jelenhet meg a sajtóban. A kormányzat az Európai Bizottsággal már évekkel ezelőtt megállapodott azokban a kérdésekben, amiket most az Európai Zöld Párt képviselője a dokumentumba belefoglalt.

Megismételte, a kormány elsöprő többséggel kapott felhatalmazást a kormányzásra, ez pedig kihatással van az európai politikára,

a migráció ellenes kormányt megpróbálják ellehetetleníteni, munkájában akadályozni.

„Nem Sargentini kormányozza Magyarországot” – szögezte le a politikus.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal Brüsszelben, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) ülésén, ahol bemutatták Judith Sargentini Magyarországról készülő különjelentésének tervezetét 2018. április 26-án.

MTI Fotó: Kkm

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában