a távolság nem akadály!

2020.05.07. 12:56

Szijjártó Péter: még sosem volt ilyen szoros az együttműködés Ausztráliával (videó)

Soha nem volt még ilyen szoros az Ausztrália és Magyarország közötti gazdasági kapcsolat, az év első két hónapjában százmillió dollárnyi kereskedelmi forgalmat bonyolított le a két ország, amire korábban nem volt példa – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután videokonferencia keretében tárgyalt Marise Payne ausztrál külügyminiszterrel.

A megbeszélés után rögzített, az MTI-nek is elküldött felvételen Szijjártó Péter kiemeli: Magyarország a kereskedelmi kapcsolatok további fejlesztése érdekében határozottan támogatja az Európai Unió és Ausztrália közötti szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötését.

„Mi azt várjuk Brüsszeltől, hogy a világjárvány alatt ne lassítsa le ezeket a szabadkereskedelmi tárgyalásokat” – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter kitért arra is: a megbeszélésen komoly gazdasági sikert is meg tudtak ünnepelni, hiszen nemrégiben írták alá a megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy Ausztrália a stratégiai kőolajkészleteinek egy részét Ausztrálián kívül tárolja, a Mol pedig eddig 50 kilotonnányi ausztrál stratégiai kőolajtartalék tárolására nyert lehetőséget. Hozzátette: tárgyalások zajlanak további ausztrál kőolajtartalék magyarországi „tározásáról”.

Megjegyezte: ez „világosan mutatja, hogy érdemes a nemzetközi gazdasági együttműködést fejleszteni a világjárvány idején is”.

A tárcavezető szólt arról is:

bár Magyarország és Ausztrália földrajzilag kifejezetten távol vannak egymástól, a két ország mégis hasonló kihívásokkal néz most szembe.

Az ausztrál kormány is szigorú korlátozó intézkedéseknek köszönhetően tudta ellaposítani a járványgörbét, és tudta ezáltal felkészíteni az egészségügyi ellátórendszerét a világjárványra, és most „szigorúan mérlegelve a következményeket, óvatosan lazítja fel ezeket a korlátozó intézkedéseket”.

Elmondta: egyetértettek az ausztrál külügyminiszterrel abban, hogy a világjárvány után semmi nem lesz olyan, mint korábban, és „fontos, hogy levonjuk a következtetéseket, a konzekvenciákat”.

Úgy fogalmazott: „az nem lehet, hogy az elkövetkezendő időszakban egy teljes kontinens olyan mértékben legyen kiszolgáltatott védőeszközök gyártása tekintetében, mint jelenleg. Meg kell találni a módját, hogy világszerte létrejöjjenek olyan gyártási kapacitások”, amelyek egy ilyen helyzetben „kellő ellátásbiztonságot hoznak létre” – mondta Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában