Járvány

2020.03.24. 18:13

Szlovákiában és Lengyelországban is emelkedett a fertőzések száma

Szlovákiában hétfőn újabb 19 embernél mutatták ki a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 204-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden. Csehországban meghalt egy 45 éves beteg.

A hétfőn diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában magasabb volt, mint vasárnap (7 eset), ugyanakkor kevesebb mint fele a szombaton regisztrált 41 új betegnek.

Igor Matovic, a szombaton beiktatott új szlovák kormányfő a járvány terjedése miatt kedden újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be, köztük azt, hogy kényszerhelyzetet hirdet a kormány a szociális intézményekben, köztük a nyugdíjasotthonokban is.

Keddtől az utcán mindenkinek kötelezően maszkot kell viselnie.

Ezenfelül vasárnaponként még az eddig szinte egyedüliként nyitva tartó élelmiszerüzletek, drogériák, trafikok és állateledel-kereskedések is bezárnak. A 65 évesnél idősebbek számára külön vásárlási időszakokat határoztak meg, reggel 9-től déli 12 óráig.

Csehországban egy 45 éves rákbeteg férfi a járvány második áldozata

közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter kedden Prágában.

Ebben az országban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Kedd reggelre a fertőzések száma 1289-re emelkedett, közülük ketten meghaltak, nyolcan pedig meggyógyultak. A laboratóriumokban 19 ezer 624 embert vizsgáltak meg.

Prágában kedden délelőtt összeült a cseh parlament alsóháza (képviselőház), hogy megvitassa a kormány által elfogadott, koronavírussal kapcsolatos rendkívüli szociális és gazdasági intézkedéseket. A hatályos szabályok szerint szükségállapot idején a parlament csak a kormány előterjesztéseiről tárgyalhat.

Andrej Babis miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy kormánya tevékenységének jelenleg három fő célja van: megvédeni az emberek egészségét, segíteni az embereknek, a vállalkozóknak és a gazdaságnak megbirkózni a problémákkal, valamint mindent megtenni annak érdekében, hogy az élet a lehetőségek szerint minél hamarabb visszatérjen a természetes medrébe.

A kormány a válsághelyzetet és a törvényalkotási szükséghelyzetet semmilyen körülmények közepette nem kívánja hatalmának megerősítésére kihasználni

szögezte le a kormányfő.

Ugyanakkor felajánlotta az ellenzéki pártoknak, hogy küldjenek képviselőket az országos válságstábba, mert közös erővel könnyebben úrrá lehet lenni a helyzeten. Babis délután találkozik az ellenzéki pártok vezetőivel.

Az ellenzéki pártok elnökei és frakcióvezetői az ülés megnyitása előtti sajtótájékoztatókon, valamint a parlamentben egybehangzóan támogatásukról biztosították a kormány intézkedéscsomagját, de jelezték, hogy fenntartják maguknak a jogot a módosító indítványok benyújtására.

A kormány egyebek között javasolja a parlamentnek, hogy az idei évre tervezett 40 milliárd koronás költségvetési hiányt emeljék fel 200 milliárd koronára, illetve hogy a járvány sújtotta vállalatok alkalmazottai fizetésének egy részét az állam vállalja magára.

Lengyelországban kedd délutánig 774 Covid-19-fertőzést regisztráltak, az utóbbi időben naponta mintegy százzal nőtt az ismert betegek száma. A járvány kitörése óta közel 23 ezer vírustesztet végeztek.

A lengyel média a járvány kapcsán a társadalmi szolidaritás számos megnyilvánulásáról számolt be, köztük az idős emberek élelmiszer-ellátását segítő civil kezdeményezésekről.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint az egyik ilyen, interneten szerveződő, #MealsOnCall nevű kezdeményezés keretében a Covid-19 fertőzéssel küzdő egészségügyi dolgozókat támogatják, az utóbbi öt nap alatt 12 ezer ingyenes ételadagot szállítottak munkahelyeikre.

A járvány lassítása érdekében tovább korlátozta a mozgásszabadságot a lengyel kormány, a munkahelyre utazás, a bevásárlás és hasonló nélkülözhetetlen feladatok kivételével kijárási tilalom lép érvénybe közölte Mateusz Morawiecki kormányfő keddi sajtóértekezletén.

A szerdán életbe lépő, április 11-ig érvényes intézkedések értelmében az utcán egyszerre csak két személy sétálhat, bár közvetlen családtagok esetében többen is. A kijárási korlátozás a munkába és bevásárolni indulókon kívül nem vonatkozik a Covid-16 elleni harcot támogató önkéntesekre, idősebb emberek számára bevásárlókra sem.

Korlátozzák a tömegközlekedés igénybe vételét is: buszon, villamoson csak ülőhelyeket szabad elfoglalni, minden második ülőhely üres kell, hogy maradjon. A járókelőknek, sorban állóknak be kell tartaniuk a másfél méteres távolságot.

Az egyházi szertartásokon legfeljebb öten vehetnek részt.

A rendelkezések betartását a rendőrség fogja ellenőrizni, segít benne a katonaság is. A szabályok megsértéséért 5 ezer zlotyig (380 ezer forint) terjedő pénzbírság szabható ki.

Morawiecki arra biztatta az embereket, hogy segítsék, támogassák egymást, akár a telefon, a közösségi média révén továbbra is legyenek kapcsolatban egymással.

A kormány azt szeretné, ha a korlátozásoknak köszönhetően húsvét után már olyan egészségügyi helyzet állna fenn, amely lehetővé tenné az új normalitást, az iskolai oktatás visszaállítását, a gazdasági és társadalmi élet fokozatos beindítását mondta Morawiecki.

A kormány által elfogadott, pénteken a szejm elé kerülő gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot a kormány április 1-jétől akarja életbe léptetni

közölte a lengyel miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában