csütörtökön

2018.02.21. 13:33

Sztrájk miatt rengeteg járatát törli az Air France

Tengerentúli járatainak felét, az Európán belül közlekedőknek pedig negyedét törli csütörtökön az Air France francia légitársaság a dolgozók sztrájkja miatt.

A pilóták, a légi utaskísérők és a földi kiszolgáló személyzet az egynapos munkabeszüntetéssel fizetésemelést akar elérni.

A légitársaság szerdán arról tájékoztatott, hogy járatainak 75 százalékát indítja csütörtökön, így például a belföldiek 15 százalékát törlik előzetesen, de „fennakadások és késések sem kizártak” a közlemény szerint. (A járatok indulását a légitársaság honlapján ellenőrizheti.)

Az Air France összes szakszervezete sztrájkra szólította fel a dolgozókat a legalább hat százalékos általános fizetésemelés érdekében.

A ritkaságszámba menő szakszervezeti egység a francia társaság eredményeinek tavalyi jelentős emelkedésével magyarázható. Az Air France-KLM légitársasági csoport üzemi szinten 1,4 milliárd euró nyereséget ért el, 42 százalékkal többet, mint 2016-ban. Az Air France és a HOP! 588, a KLM és a Transavia 910 millió euró nyereséget termelt.

A vezetőség először javasol 2011 óta általános fizetésemelést, mégpedig egy százalékosat, amelyet két lépcsőben fizetne ki. Ezenfelül a földi kiszolgáló személyzet tagjainak egyénileg 1,4 százalékos emelést is előirányzott a vezetőség. A javaslatot viszont a szakszervezetek többsége visszautasította, miután nem előzte meg semmilyen egyeztetés.

Jean-Marc Janaillac,

az Air France-KLM elnöke szerint viszont a szakszervezeti követelések nem észszerűek, mivel azok teljes összege 240 millió euróra rúgna.

A sztrájk mellett csütörtökön a dolgozók az Air France-nak a párizsi Roissy repülőtéren található székháza elé tiltakozó megmozdulást is szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában