Demonstráció

2021.11.26. 13:31

Szudánban tízezrek tüntettek a polgári és a katonai vezetők hatalommegosztási egyezsége ellen

Szudán nagyvárosaiban tízezrek vonultak ki az utcákra csütörtökön a polgári és a katonai vezetők hatalommegosztási egyezsége ellen tiltakozva.

A főbb szudáni politikai pártok és a nagy befolyással rendelkező szudáni tüntetési mozgalom is ellenzi a tisztségébe visszahelyezett Abdalla Hamdok miniszterelnök és a hadsereg vezetői között vasárnap megszületett megállapodást, amelyet árulásnak, illetve egy újabb katonai hatalomátvétel álcájának tartanak.

„A forradalom a nép forradalma. A hadsereg menjen vissza a kaszárnyákba!” – skandálták a csütörtöki megmozdulások résztvevői Kartúm Al Daim nevű városrészében. Mindemellett igazságot követeltek a katonai puccs elleni tüntetések során megölt aktivisták számára. „Burháni, nem fogsz uralkodni. Le a katonai hatalommal!” – kiabálták a főváros Sahafa kerületében tüntetők Abdel-Fattáh al-Burháni tábornokra utalva, aki október 25-én eltávolította Hamdok kormányát.

A közösség médiában megjelent felvételek szerint tüntetések voltak Port Sudan, Kaszala, Vad Madani és Geneina városokban is.

Hamdok egyébként szerdán rendelt el vizsgálatot a katonai hatalomátvétel után lezajlott tüntetések résztvevőivel szembeni karhatalmi túlkapások ügyében.

A hadsereg és az északkelet-afrikai arab ország civil vezetői között vasárnap létrejött megállapodás értelmében visszahelyezik hivatalába a múlt hónapban puccsal eltávolított miniszterelnököt, szabadon bocsátják a puccs során őrizetbe vett politikusokat, és Hamdok szakértői kormányt alakít. Az egyezség ugyanakkor a szudáni demokráciapárti csoportok heves ellenállásába ütközött, amelyek teljes körű polgári kormányzást követelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában