Súlyos károk

2018.11.08. 11:47

Tartályhajóval ütközött egy norvég hadihajó

Súlyos károk keletkeztek egy norvég fregattban, és süllyedőben van, miután csütörtökön egy norvégiai kikötőben nekiütközött egy tartályhajó, a balesetben nyolc ember könnyebben megsérült – közölte a norvég hadsereg.

A Bergen városától északra található Sture kikötőjében tartózkodó Helge Ingstad hadihajó várhatóan elsüllyed, ezért 137 fős legénységét kimenekítették. A balesetet a Sola TS – több mint százezer tonnás, 250 méter hosszú és 44 méter széles máltai tartályhajó okozta. A kikötőt elővigyázatosságból ideiglenesen lezárták, üzemanyag nem került a kikötő vizébe. Egyelőre nem tudni, hogy a lezárás meddig tart.

Erik Walle, a norvég rendkívüli helyzetek központjának képviseletében azt mondta az NTB helyi hírügynökségnek, hogy a fregatton keletkezett léken át több víz ömlik be a hajótestbe, mint amennyit ki lehet szivattyúzni, s a hajó tatja már mélyen a vízbe merült.

A süllyedőben lévő norvég fregatt. Fotó: Marit Hommedal / NTB Scanpix / AFP

A tankerben nem keletkezett kár, 23 fős személyzete nem hagyta el a hajót.

Sture egy olajterminál, amelybe az Északi-tengeren lévő mezőkről érkezik a kőolaj, hogy innen aztán exportálják a világpiacra.

A Helge Ingstad nemrégiben a Trident Juncture kódnevű NATO-hadgyakorlaton vett részt, amelyen Norvégia védelmére összpontosítottak. A fregatt Sture kikötőjébe azért tért be, hogy ivóvizet vételezzen.

Borítóképünkön a süllyedőben lévő norvég fregatt

Fotó: Marit Hommedal / NTB Scanpix / AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában