Járvány

2020.02.26. 19:57

Terjedésnek indult a vírus Németországban

Észak-Rajna-Vesztfáliában két fertőzést regisztráltak és több tucat vizsgálathoz kezdtek hozzá, miközben Észak-Macedóniában és Georgiában is megjelent a vírus, Litvániában pedig rendkívüli állapotot rendeltek el.

Bekövetkezett, amire az első bajorországi esetek óta számítani kellett, a vírus Észak-Rajna-Vesztfáliában is megjelent – mondta Karl-Josef Laumann tartományi egészségügyi miniszter düsseldorfi tájékoztatóján. Hangsúlyozta: a hatóságok teljes erővel dolgoznak, hogy „amennyire csak lehet, megállítsák a koronavírus további terjedését”.

Mint mondta, fontos elkerülni a pánikot, azért is, mert egy esetleges „hisztéria” révén gyorsan kimerülnének a vírus jelenlétének vizsgálatára szolgáló laboratóriumi kapacitások.

Szerdára virradóra egy 47 éves férfinál állapították meg a kórokozó jelenlétét. Düsseldorfban kezelik intenzív osztályon súlyos tüdőgyulladással, állapota életveszélyes, de stabil. Feleségénél nap közben mutatták ki a vírust. Egyelőre nem tudni, miként fertőződtek meg. A 46 éves asszony óvónő, a házaspár gyerekei iskolások. Az utóbbi két héten, a vírus lappangási ideje alatt aktívan részt vettek közösségük életében, és egy néhány napos kirándulást is tettek Hollandiában, így igen sok emberrel kerültek kapcsolatba. A lakóhelyük szerinti járásban, a holland határ mentén fekvő Heinsbergben zárva tartanak az iskolák és az óvodák, egyelőre március 2-ig.

A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság összefoglalója szerint fertőzésgyanús eseteket jelentettek Kölnből, Leverkusenből és Moersből is. A tartományban robbanásszerűen nő a kereslet a fertőtlenítőszerek és a szájmaszkok iránt, a gyártók hétvégi műszakok beiktatásával igyekeznek lépést tartani a folyamattal.

Két újabb fertőzést regisztráltak a Németország délnyugati részén fekvő Baden-Württemberg tartományban is. A tübingeni egyetemi klinika közleménye szerint mindkét pácienst kedden vették fel koronavírus-fertőzés gyanúja miatt. A gyanú szerdára beigazolódott. A fertőzöttek jól vannak, panaszmentesek.

A két eset összefüggésben áll az első baden-württembergi fertőzéssel. A vírushordozó egy 25 éves férfi a Stuttgart melletti Göppingen járásból. A hét végén érkezett haza az észak-olaszországi Milánóból, a koronavírus-járvány európai gócpontjának térségéből. Valószínűleg ott fertőződött meg, az első tüneteket vasárnap észlelte, orvoshoz hétfőn fordult, kedd este óta elkülönítve kezelik egy meg nem nevezett kórházban.

Az egyik új fertőzött a fiatalember útitársa, egy fiatal nő, a másik pedig a nő édesapja. Mindketten azon 13 fő közé tartoznak, akikkel az első fertőzött a hatóságok rekonstrukciója alapján kapcsolatba került, amióta bejutott a vírus a szervezetébe.

Az észak-rajna-vesztfáliai és baden-württembergi esetekkel együtt 21-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzések száma Németországban.

A két észak-rajna-vesztfáliai és a három baden-württembergi eset előtt a vírus jelenlétét csak a járvány kínai gócpontjából, Vuhanból hazaszállított emberek körében mutatták ki, valamint Bajorországban, ahol valamennyi eset összefüggésben áll az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű cégnél történt januárban.

A Vuhanból hazaszállítottak körében két embernél mutatták ki a vírust, a többi 14 eset pedig a Webasto München melletti székhelyén egy továbbképzésen történt fertőzéssel kapcsolatos. A céges tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. A fertőzöttek többségét időközben gyógyultnak nyilvánították és hazabocsátották.

Litvánia rendkívüli állapotot rendelt el

Országos rendkívüli állapotot rendelt el a litván kormány szerdán az egészségügyi minisztérium javaslatára az új típusú koronavírus terjedése miatt. A tájékoztatás szerint ez lehetővé teszi az óvintézkedések jobb összehangolását, növeli az illetékes hatóságok munkájának hatékonyságát és egyszerűbbé teszi az országos egészségügyi tartalékokhoz való hozzáférést.

Litvániában mintegy 800 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt, akik a közelmúltban Kínában vagy Észak-Olaszországban jártak. A járvány sújtotta térségekből érkező utasokat a litván repülőtereken előzetes orvosi vizsgálatnak vetik alá, kikérdezik őket, elkérik elérhetőségüket, és tudatják velük az esetleges további teendőket.

Észak-Macedóniában is megjelent a vírus

Azonosították az első koronavírus-fertőzést Észak-Macedóniában – közölte Venko Filipce egészségügyi miniszter szerdán. A Vesti. mk macedón hírportál beszámolója szerint az első fertőzött egy nő, aki Olaszországból tért haza.

„A beteg teszteredményei pozitívak lettek. Ő az első koronavírus-fertőzött az országban” – közölte az egészségügyi tárca vezetője. Hozzátette: a nő kisbusszal érkezett Olaszországból Észak-Macedóniába, a jármű többi utasát még vizsgálják, hogy kiderüljön, megfertőződtek-e.

A miniszter azt is közölte, hogy a délelőtti órákban hárman jelentkeztek a szkopjei kórház fertőzőosztályán influenzás tünetekkel, de csak az Olaszországból hazatért nőnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét.

Észak-Macedónia fokozott ellenőrzést vezetett be a határain, hogy kiszűrje az esetleges megbetegedéseket. Akinél valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy elvégezzék nála a szükséges vizsgálatokat.

Georgiában is megjelent a fertőzés

Georgiában is regisztrálták az első koronavírusos megbetegedést a kaukázusi ország egyik állampolgáránál, aki Iránból Azerbajdzsánon keresztül érkezett haza – jelentette be szerdán Ekaterina Tikaradze egészségügyi miniszter.

Giorgi Gaharia miniszterelnök emiatt úgy döntött, hogy két hétre korlátozzák a légi és szárazföldi közlekedést Iránnal – közölte a kormányhivatal sajtószolgálata. Az intézkedésről tájékoztatták az iráni felet – áll a közleményben.

A beteg egy georgiai férfi, aki Azerbajdzsánon keresztül Iránból tért haza Georgiába. A határon rosszul lett, és az orvosok rögtön a tbiliszi fertőző kórházba szállították, ahol pozitív eredménye lett a vírustesztnek.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy pánikra nincsen ok, mert a beteg gyakorlatilag nem tartózkodott georgiai földön, jelenleg a tbiliszi kórház elkülönített részlegén ápolják, ahonnan a vírus továbbterjedésének veszélye minimális. Azerbajdzsánban minden olyan embert karanténba helyeztek, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött férfival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában