razzia

2019.09.07. 16:19

Terroristák támogatóira csaptak le a rendőrök Olaszországban

Szíriai terrorszervezet finanszírozása miatt vettek őrizetbe tíz embert Olaszországban egy szombati razzia során.

Az őrizetbe vettek között van az abruzzói Teramo egyik mecsetjének vezetője és egy olasz adótanácsadó. A két olasz és nyolc tunéziai állampolgárt adócsalással és pénzmosással gyanúsítják.

A nyomozásért felelős közép-olaszországi L'Aquila ügyészsége szerint az illegálisan szerzett összegeket terrorista tevékenység finanszírozására fordították. A pénzt a szíriai Dzsabhat Fatah as-Sám (korábban: an-Nuszra Front) terrorcsoportnak szánták. Emellett Olaszországban élő, radikális nézeteket valló imámokat is támogattak belőle. Köztük van egy olyan muszlim vallási elöljáró, akit már elítéltek nemzetközi terrorizmus miatt, illetve egy másik, akit szélsőséges nézetei miatt kiutasítottak Olaszországból.

Az iszlamisták legbőkezűbb támogatója egy tunéziai üzletember volt, aki szőnyegkereskedései segítségével gyűjtötte az adományokat. Egyik módszere az volt, hogy túlfizette alkalmazottjait, akik aztán készpénzben visszajuttatták neki bérük egy részét, amelyet illegális célokra használt fel. Az adományok Németország, Nagy-Britannia vagy Belgium közbeiktatásával jutottak el Törökországba vagy Szíriába.

Az olasz hatóságok több mint egymillió euró (330 millió forint) értékben foglaltak le készpénzt és ingatlanokat a nyomozás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában