bűnszervezet

2018.03.13. 19:54

Terrorizmus támogatásának gyanújával vettek őrizetbe öt embert

A délkelet-franciaországi Isere megye székhelyén, Grenoble-ben letartóztatottakat azzal gyanúsítják, hogy harcosokat toboroztak radikális iszlamista csoportoknak Szíriába és Irakba, és anyagi támogatást nyújtottak nekik.

A nyomozók jelenleg a gyanúsítottak lehetséges kapcsolatait vizsgálják olyanokkal, akik 2014 és 2015 között Franciaországból Szíria és Irak konfliktus sújtotta térségeibe utaztak, illetve azután nyomoznak, hogy anyagi támogatásban részesítették-e őket.

A gyanúsítottak egy terrorizmust elősegítő bűnszervezet tagjai az őrizetbe vételüket elrendelő bíró feltételezése szerint, aki jelezte, hogy terrorcselekmény finanszírozása miatt is vizsgálatot folytat ellenük.

A Le Dauphiné című regionális napilap szerint e nyomozást egy terrorsejtnek a Grenoble melletti Seyssinet-Pariset településen 2015-ben történt felszámolása után indították meg. A hatóságok akkor négy embert vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítottak, hogy olyan harcosokat küldtek az említett országokba, akik végül az Iszlám Állam dzsihadista szervezet soraiban kötöttek ki. A napilap megjegyezte, hogy az őrizetbe vettek között van egy nő, akinek fia maga is Szíriába utazott korábban.

Francois Molins párizsi főügyész tavaly novemberi beszámolója szerint az Iszlám Államhoz csatlakozott mintegy 690 francia állampolgár tartózkodik Szíriában és Irakban. A feltételezések szerint közülük körülbelül százat a – dzsihadisták ellen harcoló – szíriai kurdok őrizetbe vettek – mondta Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a múlt hónapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában