voksoltak

2019.06.05. 19:23

Thaiföldön a katonai junta vezetőjét választották kormányfőnek

A tábornok 498 szavazatot kapott a kétkamarás, összesen 750 fős törvényhozás együttes ülésén.

A thaiföldi parlament a katonai junta vezetőjét, Prajut Csan-Ocsa nyugalmazott tábornokot választotta meg szerdán miniszterelnöknek annak ellenére, hogy 2014-ben ő vezette a katonai hatalomátvételt.

A tábornok 498 szavazatot kapott a kétkamarás, összesen 750 fős törvényhozás együttes ülésén. Ellenfelére, az Új Jövő Pártja nevű, feltörekvő politikai csoport vezetőjére, Thanathorn Csungrungruangkit milliárdos üzletemberre 245-en voksoltak.

A választójogi törvény módosítása és a junta alatt hatályba léptetett – 2016-ban népszavazáson is jóváhagyott – új alkotmány miatt a hadsereg helyzeti előnnyel indult a választáson. Míg a képviselőház tagjait a március 24-ei általános voksoláson választották meg, a szenátus 250 tagját a katonai rezsim jelölte ki.

Thaiföldön a junta az évek során többször is elhalasztotta a választások megtartását a reformjai végrehajtására és a zökkenőmentes királyi trónöröklés biztosítására hivatkozva. Az új thaiföldi királyt, X. Rámát május 4-én koronázták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában