mártír

2018.11.05. 08:39

Tisza István megölése nem szolgálta a nemzet érdekeit

Egyértelműen politikai gyilkosság áldozata lett gróf Tisza István 1918. október 31-én – hívta fel rá a figyelmet Simon János politológus az Echo TV Echo-mérleg című műsorában.

Budapest, 2014. június 21. Gróf Tisza István néhai miniszterelnök szobra a Kossuth Lajos téren a Parlament északi homlokzata elõtti parkban. A több szoborból álló szoborcsoport fõ alakját Elek Imre szobrászmûvész 2014-ben alkotta újra. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

Simon János az Echo-mérleg című műsorban kifejtette: „ha életben maradt volna, akkor nagyon sok minden másképp történhetett volna (…) A lényeg az volt, hogy a lövésektől a helyszínen összerogyott és meghalt. Azt gondolta, hogy ő a hazáját szimbolikusan védi. Pedig ha belegondolunk, hosszú távon nagy szükség lett volna rá, mert éppen a Tisza Istvánok hiányoztak.”

A gyilkosság századik évfordulóján a Mérce nevű balliberális portál Tisza Istvánról szóló cikkét úgy zárta, hogy száz évvel ezelőtt ezen a napon ez az ország egy kis időre jobb hellyé vált. Erre reagálva Simon János kijelentette, ott maradtak, ahol Kun Béláék, illetve Szamuelyék, hiszen akkoriban ők is ugyanezt mondták.

„Mintha megállt volna az idő a baloldal számára, és a nemzeti érdek továbbra sincs benne a gondolkodásukban.

A magyar baloldal gondolkodásából hiányzik a nemzettudat, ez egy hosszú adóssága a magyar baloldalnak”

– fogalmazott a politológus.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek egyfajta példakép lehetne-e Tisza István, Simon János úgy vélte, valóban van a mártír politikuséhoz hasonló kemény tartása a jelenlegi magyar kormányfőnek, aki bátran képviseli a nemzetet.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: gróf Tisza István néhai miniszterelnök szobra a Kossuth Lajos téren a Parlament északi homlokzata előtti parkban.

MTVA/ Faludi Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában