fegyverkereskedelem

2021.08.05. 08:30

Több amerikai fegyvergyártót is beperelt Mexikó

Mexikó beperelt több amerikai fegyvergyártót szerdán egy amerikai szövetségi bíróságon, azzal vádolva őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk, amely illegális fegyverek „áradatát” juttatja el a mexikói drogkartellekhez, ezrek halálát okozza.

A kereset állítása szerint a megnevezett amerikai fegyvergyártó cégek (Smith & Wesson, Barrett Firearms, Colt's Manufacturing Company, Glock Inc, Sturm, Ruger & Co és mások) tudatában voltak annak, hogy

üzleti gyakorlatuk ösztönzi a Mexikóba irányuló illegális fegyverkereskedelmet.

A perirat felsorolja a Mexikóba került és hírhedt támadásokban felhasznált fegyvertípusokat, megemlítve azt is, hogy a Colt 38-as kaliberű „Emiliano Zapata 1911” típusú pisztolya például, amelybe az egykori mexikói forradalmár képe is bele van gravírozva, vágyott státusszimbólummá vált a drogkartellek tagjai között.

„Mi a célunk? Hogy a kérdéses vállalatok kártalanítsák a mexikói kormányt a gondatlan gyakorlatukkal okozott károkért”

- mondta Marcelo Ebrard külügyminiszter a sajtóértekezletén, amelyen ismertette a Massachusetts kerületi bírósághoz benyújtott keresetet.

A per az egyik legmerészebb lépés, amelyet Mexikó valaha tett, hogy nyomást gyakoroljon az amerikai fegyveriparra, amelyet a mexikói vezetők évek óta a bandák közötti fegyveres erőszak szításával vádolnak – írja a Reuters hírügynökség.

E vállalatoknak azonnal le kell állítaniuk kártékony gyakorlatukat – mondta Ebrard, megjegyezve, hogy a bíróság dönti majd el, hogy milyen károkat kell megtéríteniük.

A beperelt amerikai fegyvergyártók egyelőre nem reagáltak a Reuters megkeresésére.

A nemzeti lősport alapítvány (NSSF) azt mondta, hogy elutasítja Mexikó állításait, miszerint az amerikai gyártók gondatlanul jártak volna el üzleti gyakorlatukban.

„Az elszabadult bűnözésért és korrupcióért a mexikói kormány felelős a saját határain belül”

- szögezte le Lawrence G. Keane, az NSSF első alelnöke egy nyilatkozatban. Azt mondta, a kartellek illegálisan Mexikóba vitt vagy a mexikói hadseregtől és a rendfenntartó erőktől ellopott fegyvereket használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában