merénylet

2020.12.20. 10:40

Több embert megölt egy pokolgép az afgán fővárosban

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant vasárnap reggel az afgán fővárosban, legalább nyolc ember meghalt – közölte az afgán belügyminisztérium.

Tarik Arian, a tárca szóvivője közölte, hogy további tizenöt ember megsebesült. Közöttük van egy parlamenti képviselő, Hán Mohammad Vardak.

A halálos áldozatok között nők, gyermekek, idősek egyaránt vannak. Az adatok nem véglegesek, az áldozatok száma még nőhet.

A támadást akkor követték el, amikor a képviselő gépkocsija a Kabul nyugati részén fekvő Hosal Hán nevű elővároson áthajtott. A detonáció következtében autók gyulladtak ki, a környező épületek megrongálódtak.

A merénylet elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet számos kabuli merénylet elkövetőjeként jelentkezett az elmúlt hónapokban. Az egyik oktatási intézmény ellen elkövetett támadásban ötvenen haltak meg, többségükben diákok.

Az Iszlám Állam vállalta magára az Afganisztánban lévő legnagyobb amerikai támaszpont elleni szombat reggeli rakétatámadást is. A NATO és a tartomány vezetése szerint a támadásnak nem voltak áldozatai.

Afganisztánban fokozódott az erőszak annak ellenére, hogy a tálibok és az afgán kormány Katarban tárgyalásokat folytat, hogy megpróbálja kidolgozni a több évtizedes háborúskodást lezáró békeszerződést.

A belügyminisztérium szombati adatai szerint az elmúlt három hónapban 500 polgári személyt öltek meg iszlamista fegyveresek. A lázadók 35 öngyilkos merényletet követtek el és 507 pokolgépet hoztak működésbe. A tálibok szerint a belügyminisztériumi jelentés „propaganda”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában