hegyomlás

2018.10.18. 16:40

Több ezer embert evakuáltak Tibetben egy vízbe esett szikla miatt

Csaknem hatezer embert evakuáltak egy hegyomlás után Tibetben, mert az ott lévő folyóba zuhant szikla elzárta a víz útját – jelentették a kínai katasztrófavédelmi hatóságok csütörtökön.

A szerda reggel Menling megyében bekövetkezett hegyomlás során a folyóvölgybe zuhant szikla elállta a Jarlung Cangpo – indiai szakaszán Brahmaputra néven ismert – folyó útját, aminek következtében, a hatóságok jelentése szerint a vízszint csaknem negyvenméteresre duzzadt.

A katasztrófavédelem információi szerint az omlásnak nem voltak áldozatai.

A Jarlung Cangpo Tibetet elhagyva India felé veszi útját, és a kínai állami média szerint Peking folyamatosan tájékoztatja Újdelhit a Menling környékén kialakult helyzetről, a tibeti szakaszon keletkezett gát ugyanis hatással lehet az indiai oldalon található középső és az alsó szakaszok vízszintjére is.

A hegyek és jeges vonulatok tarkította Tibet több ázsiai folyó forrása, ami a területet ellenőrző Kínának stratégiai szempontból is jelentős előnyt biztosít ázsiai szomszédaival szemben. A gyorsan emelkedő átlaghőmérséklet miatt a térség gleccserei gyors iramban olvadásnak indultak, ez pedig hosszú távon komolyan befolyásolhatja a környékbeli ázsiai országok vízellátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában