Ország-világ

2021.07.15. 16:15

Több járásra másodfokú riasztást adtak ki zivatarveszély miatt

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt kéri, hogy mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait.

Zivatarveszély miatt másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat több északkeleti járásra csütörtök délután. Az érintett területeken a következő órákban viharos széllel, jégesővel, jelentős mennyiségű csapadékkal kísért heves zivatarok alakulhatnak ki.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán zivatarveszély miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható másodfokú riasztás. Békés megyében a felhőszakadás veszélye miatt is adhatnak ki másodfokú riasztásokat.

Emellett elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarveszély miatt Budapesten, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében. A felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Azt írták: a leghevesebb zivatarcellákhoz felhőszakadás, jégeső (néhol akár 2-4 centiméteres jégdarabokkal) és viharos (jellemzően 60-80 kilométer/órás) széllökés is társulhat.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt kéri, hogy mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait.

Kiemelte, hogy a viharos szélben lehetőség szerint senki ne parkoljon fák alá. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón!

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a rövid idő alatt lehulló jelentős mennyiségű csapadék miatt víz alá kerülhetnek egyes pincék. Ezért érdemes a pincét áramtalanítani, magasabbra vinni azokat a tárgyakat, amelyekben kárt okozhat a víz.

Az OKF szóvivője kiemelte, hogy addig nem szabad megkezdeni a szivattyúzást, amíg van utánpótlása a víznek, mert az álló víz kisebb kárt okoz, mint az újra és újra bezúduló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában