ártatlan áldozatok

2019.02.15. 13:17

Több mint százezer csecsemő hal meg évente háborúk miatt

Megdöbbentő adatokat közölt egy nemzetközi gyermekmentő szervezet.

An injured Palestinian child cries at a hospital following an Israeli air raid in Beit Lahia, the northern Gaza Strip on November 17, 2012. Israeli air strikes hit the cabinet headquarters of Gaza's Hamas government, the group said early on November 17, with eyewitnesses reporting extensive damage to the building. AFP PHOTO / MOHAMMED ABED (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Mohammed Abed

A Save the Children szerint 2013 és 2017 között legalább 550 ezer csecsemő veszítette életét abban a tíz országban, ahol a leggyakoribb volt a fegyveres konfliktus. A kicsik legtöbbször az éhezés, az alapvető higiéné és az egészségügyi ellátás hiánya miatt haltak meg. Az öt év alatti korosztályt nézve a számok meghaladják a 870 ezret – mutatott rá a Save the Children.

Összehasonlításképpen: körülbelül 175 ezer fegyveres vesztette életét ugyanebben az időszakban a szóban forgó országokban,

azaz Afganisztánban, Jemenben, Dél-Szudánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szíriában, Irakban, Maliban, Nigériában és Szomáliában.

2017-ben mintegy 420 millió gyerek, a világ összes kiskorújának 18 százaléka élt konfliktusövezetben, 30 millióval több, mint 2016-ban.

A Save the Children felszólította a kormányokat és a fegyveres csoportokat, hogy ne toborozzanak 18 év alattiakat, és kerüljék a robbanófegyverek használatát lakott területeken.

„Nap mint nap gyerekek kerülnek támadások kereszttüzébe, mert a fegyveres csoportok és a kormányerők nem tartják tiszteletben a nemzetközi jogszabályokat és szerződéseket” – hangsúlyozta a civil szervezetet képviselő Helle Thorning-Schmidt. „A nemzetközi közösségnek egyértelművé kell tennie, hogy a fegyveres konfliktusokra vonatkozó szabályozások megszegése elfogadhatatlan, és a tetteseket felelősségre vonják” – tette hozzá Thorning-Schmidt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában