jó hír

2020.10.03. 16:25

Több területen is jelentősen nőttek a bérek az elmúlt években

Elfogadta a kormány az orvosi kamara által előterjesztett, soha korábban nem látott mértékű béremelést tartalmazó bértáblát és javaslatot, az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn benyújtják az Országgyűlés elé. Ennek kapcsán felidézhető, hogy az elmúlt években számos szektorban jelentősen nőttek a bérek, többek között a szakdolgozók, a honvédség, a pedagógusok, az ápolók és egészségügyi szakdolgozók körében.

A magyar kormány 2020. január 1-jétől 14 százalékkal emelte a szociális szférában dolgozók bérét, ami átlagosan havonta bruttó 30 ezer forintos bérnövekményt jelent. A többek között a hajléktalanellátásban és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában dolgozók munkájának megbecsülése kiemelten fontos a kabinet számára – nyilatkozta korábban Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

Július 1-jétől tíz százalékkal emelkedett a pedagógusok bére, az iskolaigazgatók és helyetteseik pedig vezetői pótlékemelésben részesültek. A megemelt bérek augusztus első napjaiban megérkeztek a pedagógusok bankszámláira. A magyar kormány a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek ellenére is bevezette idén júliustól a pedagógusbér-emelést, vagyis a korábbi évek ötvenszázalékos emelése után újabb tízszázalékos emelés történt – emlékeztet a Magyar Nemzet cikke.

Jelentős béremelést kaptak a honvédelmi alkalmazottak 2019. év elején, a honvédelmi alkalmazotti jogviszony bevezetésével egy időben. Amellett, hogy a honvédelmi alkalmazottak illetményemelésben részesültek, kedvezőbb helyzetbe kerültek a pluszjuttatások szempontjából is, például sokan kiemelt jubileumi jutalomban is részesültek.

A kormány célja, hogy jobb, rugalmasabb és gyakorlatiasabb legyen a szakképzés, ennek pedig egyik fontos feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése. Éppen ezért idén augusztustól 32 ezer szakembernek a megszokottnál jóval magasabb, átlagosan harminc százalékkal több fizetés érkezik a bankszámlájára.

Idén novemberben húsz százalékkal emeli a kormány az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetését azon az ötszázezer forinton kívül, amit még a nyáron biztosított az egészségügyi dolgozóknak – ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára jelentette be a maglódi egészségügyi központ ünnepélyes átadóján. Elmondta, a kormányzat ebben az évtizedben 915 milliárd forinttal, 76 százalékkal növelte az egészségügyi ráfordításokat, amelyek egy részét a maglódihoz hasonló fejlesztésekre, kórházakra, rendelőkre, mentőállomásokra fordították.

Más szektorokban is emelkedni fognak a bérek. Orbán Viktor miniszterelnök nemrég kijelentette, megemeli a kormány a közfoglalkoztatottak fizetését a következő év során. Mint mondta, a rendszer jelenleg nagyon messze van attól, ami kívánatos lenne fizetésben és munkavégzésben, így mindenképpen szükség lesz a közfoglalkoztatotti bérek megemelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában