péntekenként a jövőért

2019.03.29. 17:38

Több tízezer diák tüntetett a klímavédelemért Németországban

Ismét több tízezer diák tüntetett az éghajlatváltozás feltartóztatásáért Németországban, a pénteken tanítási időben tartott megmozdulások vezetője a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom 16 éves alapítója, a svéd Greta Thunberg volt.

A világhírű stockholmi tanuló Berlinben jelent meg egy tüntetésen, amelyen a szervezők becslése szerint 25 ezren vettek részt. A német főváros egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kapunál szervezett demonstráción angolul elmondott beszédében kiemelte, hogy amikor az iskolások elmondják a felnőtteknek, hogy félnek a jövőtől, „csak megsimogatják a fejünket, és azt hajtogatják, hogy minden rendben lesz, ne aggódj”, pedig a rohamos klímaváltozás láttán „igenis aggódni kell, és pánikba kell esni”.

„Mi csak jövőt akarunk, olyan sok ez?”

- vetette fel Greta Thunberg, aláhúzva, hogy az idősebb nemzedékek kudarcot vallottak, nem szálltak szembe a globális éghajlatváltozással, az emberiség történetének legnagyobb katasztrófájával.

Ezen változtatni kell, és ebben a fiataloknak is van feladatuk. Mindenkinek tennie kell az éghajlatvédelemért a személyes környezetében, „ki kell lépni a komfortzónából”, és akinek még nincs választójoga, meg kell győznie szüleit és nagyszüleit, hogy „szavazzanak a jövőnkre” – idézte az aktivistát a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

A tüntetésen sokan transzparensekkel jelentek meg.

„Nagypapa, hogy néz ki egy hóember?”

- állt az egyiken. „Havat akarok karácsonyra!” – állt egy másik diák tábláján.

Pénteken Berlinnel együtt húsz németországi városban tartottak klímavédelmi demonstrációt iskolások tanítási időben. A mozgalom a következő hetekben is folytatja a sztrájkot. Péntekenként „addig kerüljük az iskolát, amíg a politika el nem kezdi tenni a dolgát” – nyilatkozott a Fridays for Future egyik németországi főszervezője, Luisa Neubauer a Bild című lapnak.

Greta Thunberg 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni cselekvésért. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi legnagyobb akciót március 15-én szervezték, 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában