katonai puccs

2021.03.27. 21:47

Több tucat tüntetőt öltek meg Mianmarban

Legalább 114 tüntető vesztette életét szombaton Mianmarban a katonai puccs elleni, majdnem két hónapja tartó tüntetések újabb megmozdulásain – jelentette a Myanmar Now hírportál.

Közben a fegyveres erők napja alkalmából tartott tévébeszédében a juntát vezető tábornok ismét szabad választásokat ígért.

A Myanmar Now hírportál összesítése szerint szombaton Rangunban, Mandalayban és más városokban is megjelentek tüntetők, akik szinte naponta tiltakoznak a február 1-jei puccs óta, amely leváltotta Aung Szan Szú Kji megválasztott vezetőt.

Az indokínai ország második legnépesebb városában, Mandalayban 13 tüntetőt öltek meg a katonák,

akiket azért vezényeltek ki, hogy elfojtsák a tiltakozásokat. A közeli Sagaing régióból 9 halálos áldozatot jelentettek, míg a gazdasági fővárosból, Rangunból hetet. A hírportál által összesített halottak között van egy ötéves kisfiú is. Egy egyéves gyereket a szemén talált el egy gumilövedék.

Szombaton haltak meg legtöbben a február eleji katonai puccs óta tartó tiltakozásokon.

Előző nap az állami tévé útján a katonai kormányzat figyelmeztette a tüntetőket, hogy a tiltakozások résztvevőit „fejbe vagy hátba lőhetik”.

Szombaton a katonai junta vezetője, Ming Aung Hliang tábornok a fegyveres erők napja alkalmából tartott tévébeszédében

ismételten ígéretet tett rá, hogy „szabad és tisztességes választásokat” tartanak majd, és ezzel visszatérnek a demokráciához

Mianmarban, de ahogy a korábbi hasonló ígéreteknél, ezúttal sem bocsátkozott részletekbe.

Előzőleg az ünnep alkalmából tartott katonai felvonuláson a tábornok „igaz barátként” méltatta Oroszországot, amely Alekszandr Fomin helyettes védelmi minisztert küldte az eseményre. A katonai rezsim számára fontos, hogy maga mellett tudja az ENSZ Biztonsági Tanácsának két állandó tagját, Oroszországot és Kínát. Megfigyelők Peking támogatásaként értékelik, hogy a kínai kormány nyilvánosan nem bírálta sem a puccsot, sem az azt követő fejleményeket az egykori Burmában.

Az Európai Unió és Nagy-Britannia szombaton elítélte a mianmari katonaság által elkövetett „gyilkosságokat”.

Mianmari harci repülőgépek szombaton légicsapásokat mértek egy falura a thaiföldi határ közelében,

amely a karen etnikai kisebbséghez tartozó fegyveres csoport ellenőrizte területen fekszik. Legalább két ember meghalt – közölte egy civil csoport. Előzőleg a Karen Nemzeti Unió nevű lázadó szervezet azt közölte, hogy elfoglaltak egy katonai állást a thai határ közelében, megöltek 10 embert – köztük egy alezredest – és elvesztették egyik harcosukat.

Az 53,3 milliós mianmari lakosság 7 százalékát kitevő karen kisebbség nagyobb autonómiára törekvő fegyveresei több mint hetven éve folytatnak gerillaháborút az ország keleti őserdeiben, de számos városi, robbantásos merényletet is elkövettek. Harcukat egy évvel a volt brit gyarmat függetlenségének kikiáltása után, 1949-ben kezdték meg, támadásaikban több ezer ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában