Nyomtalanul

2020.03.26. 16:19

Többedmagával eltűnt egy ellenzéki vezető Maliban

Tizenegy társával együtt eltűnt Maliban Soumaila Cissé, a mali ellenzéki Köztársáságért és Demokráciáért Unió (URD) vezetője – közölték csütörtökön párttársai.

Cissé és társai akik a főváros környékére tartottak egy politikai kampánygyűlésre szerda óta nem adtak magukról semmiféle életjelet. Az URD szerint elrabolták őket. Felszólította a kormányt, valamint az ENSZ Maliban állomásozó békefenntartóit, indítsanak vizsgálatot az ügyben.

A térségben, ahol Cisséék eltűntek, több, az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz köthető dzsihadista csoport tevékenykedik.

Maliban vasárnap parlamenti választásokat tartanak, az ország hatóságai pedig leszögezték, hogy a voksolást megtartják annak ellenére, hogy szerdán ott is megjelent az új típusú koronavírus, egy nap két fertőzöttet is regisztráltak.

A parlamenti választásokat eredetileg 2018-ra írták ki, de a biztonsági helyzet miatt többször elhalasztották. Ugyanebben az évben viszont elnökválasztást tartottak, amelyen Cissé alulmaradt a jelenlegi elnökkel, Ibrahim Boubacar Keitával szemben.

A korábban Nyugat-Afrika mintaállamának számító Mali 2012-ben egy sikertelen katonai puccs nyomán anarchiába süllyedt. Ezt kihasználva több szélsőséges iszlamista csoport beszivárgott az ország területére, amelyeket máig nem sikerült kiűzni teljesen Franciaország hathatós segítsége ellenére sem. Nem ritkák az etnikai villongások sem az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában