terrorizmus

2020.10.24. 19:02

Többen meghaltak egy kabuli oktatási központ elleni öngyilkos merényletben

Az Iszlám Állam jelentkezett a támadás elkövetőjeként a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül.

Tizennyolcra nőtt kabuli oktatási központ elleni szombati öngyilkos merénylet halálos áldozatainak a száma, és további 57 sebesültet kórházba szállítottak – mondta el Tarík Arjan belügyi szóvivő.

Az Iszlám Állam jelentkezett a támadás elkövetőjeként a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül.

Úgy tudni, hogy majdnem az összes áldozat diák volt. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább emelkedhet.

Arjan szerint az öngyilkos merénylő be akart jutni egy oktatási központba az afgán főváros többségében síiták lakta, nyugati részén, de a biztonsági őrök feltartóztatták. Ekkor röpítette levegőbe magát.

A tálibok egyik szóvivője rövid közleményben tagadta, hogy közük lenne a történtekhez. A tálibok és a kabuli kormány között jelenleg tárgyalások zajlanak az afganisztáni konfliktus lezárásáról.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet korábban több merényletet követett el Kabulban. A dzsihadisták 2018 augusztusában öngyilkos merényletet hajtottak végre egy oktatási központ ellen, amelyben több tucat diák vesztette életét.

Az Iszlám Állam hívei számos támadást hajtottak végre az Afganisztánban élő síiták ellen, akikre eretnekként tekintenek.

Ugyancsak a környéken található az a szülészeti klinika, amelyet májusban vettek célba a szélsőségesek.

Az elmúlt hetekben fokozódott az erőszak Afganisztánban annak ellenére, hogy szeptember elején megkezdődtek a béketárgyalások az afgán kormány és a tálibok között.

A tálibok támadásaiban csak a múlt héten 51 civil meghalt és 137 megsebesült – számolt be a kabuli belügyminisztérium szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában