WHO

2018.02.28. 16:52

Többtucatnyi halottja van Nigériában a Lassa-láznak

Legalább hetvenketten haltak meg Nigériában Lassa-lázban az év eleje óta - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán.

Nigéria 18 szövetségi államában bukkant fel a patkányok terjesztette betegség. A WHO a helyi járványügyi hatóságokra hivatkozva elmondta, hogy csak az elmúlt két hónapban többen fertőződtek meg, mint 2017 folyamán összesen. Eddig 317 Lassa-lázas beteget regisztráltak, többségüket az ország déli részén található Edo szövetségi államban. A szomszédos Beninben 20 gyanús esetet észleltek a határ mentén.

A Lassa-láz vírusos megbetegedés, amelyet 1969-ben jegyeztek fel először az észak-nigériai Lassában. A súlyos esetekben akár halállal is végződő láz ellen nincs oltás. A betegség patkányürülékkel, valamint a fertőzöttek testnedveivel terjed.

A Lassa-láz lefolyása legtöbbször tünetmentes. Szélsőséges esetekben a lappangási időszakot követően a beteg fokozatosan emelkedő lázra, hidegrázásra, fejfájásra, izom- és csontfájdalmakra, arcduzzanatra, valamint nagyon rossz közérzetre panaszkodhat. Ezt követően kötőhártya-gyulladás és belső vérzések jelentkezhetnek.

A WHO hozzátette, hogy a betegség mielőbbi felderítése és a szakértői ellátás növeli a túlélés esélyeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában