védelempolitika

2021.09.26. 21:05

Törökország újabb orosz Sz-400-as rakétarendszert akar vásárolni

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy amerikai hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy Ankara akar még orosz Sz-400-as rakétavédelmi rendszert vásárolni.

A rendszerből az első ütegeket 2019-ben szerezte be Moszkvától, ami heves reakciót váltott ki Washington részről. Minderről vasárnap számolt be a Habertürk tekintélyes török hírportál. A török államfővel, aki az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának keretében tartózkodott az Egyesült Államokban, a CBS amerikai tévécsatorna készített interjút. A beszélgetés vasárnap került adásba.

A riporter, Margaret Brennan azt kérdezte Erdogantól, hogy országa vásárol-e még az orosz légvédelmi rendszerből? A török vezető pedig a következőképpen válaszolt: Mi az hogy? Természetesen. Erdogan hozzátette: ezek után senki nem avatkozhat bele, hogy a védelmi rendszerek terén melyik országtól mit és mennyit veszünk.

– Ezt mi döntjük el

– nyomatékosította.

Törökország 2019-ben szerzett be Sz-400-as ütegeket Oroszországtól. A török-orosz ügyletet az Egyesült Államok élesen bírálta, és válaszul kizárta Ankarát az F-35-ös vadászbombázó fejlesztési programjából, felfüggesztette a harci repülőgép eladását is Ankarának, illetve további szankciókat is kilátásba helyezett a jövőben. 2020. december 14-én Washington újabb büntető intézkedésekkel sújtotta a török védelmi ipart. Ezek között szerepelt, hogy tilos amerikai exportengedélyek kiadása a török fegyverzetek beszerzését intéző, Hadiipari Elnökség (SSB) nevű hivatal részére, valamint befagyasztották a török hivatal négy vezető tisztségviselőjének bankszámláit, továbbá vízumkorlátozásokkal is sújtották őket.

A török államfő a minap New Yorkban török újságíróknak azt mondta, hogy Ankara és Washington kapcsolatai nem jók. A politikus rámutatott, hogy a korábbi amerikai elnökökkel ellentétben Joe Biden jelenlegi amerikai elnökkel sajnos nem indultak jól a kétoldalú kapcsolatok.

Erdogan szeptember 29-én Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik a Fekete-tenger partján fekvő orosz üdülővárosban, Szocsiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában