szmog

2018.05.23. 14:56

Tovább romlik a levegő minősége Sanghajban és környékén

Romlott a levegő minősége, nőtt a tüdőre káros finomszemcsés anyagok mennyisége a januártól áprilisig tartó időszakban Sanghaj környékén – derül ki a kínai ökológiai és környezetvédelmi minisztérium szerdán közzétett adataiból.

Környezetvédők arra mutattak rá, hogy a kínai kormány az észak-kínai légszennyezettség visszaszorításáért tett erőfeszítései állhatnak a mögött, hogy az ipari termelés és vele együtt a szmog is délre húzódott.

Kínában jelenleg folyik a 2018-2020-as időszakra vonatkozó újabb akcióterv kidolgozása a levegőminőség javítására, miután az ország a hivatalos adatok szerint sikeresen teljesítette a 2013-2017-es időszakra kijelölt célokat.

A kínai kormány szándéka az, hogy az ország átlagos szállópor-koncentrációja 2035-re csökkenjen 35 mikrogrammra köbméterenként. 2018 első négy hónapjában ez a szám 39 mikrogramm volt, ugyanannyi, mint az előző év azonos időszakában. A környezetvédelmi minisztérium egyik vezető tisztviselője szerint Kína „holtpontra jutott” a levegőminőség javításáért folytatott küzdelemben, ugyanis a szmoghelyzet enyhítésére bevezetett intézkedések gyakran a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt eredménytelennek mutatkoznak – írja a South China Morning Post című kínai napilap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában