Járvány

2020.05.19. 10:32

Trump a WHO-hozzájárulás végleges felfüggesztésével fenyeget

Az Egyesült Államok elnöke felidézte, hogy április 14-én miért függesztette fel átmeneti időre a szervezetnek nyújtott amerikai támogatást.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) folyósított hozzájárulás korlátlan időre szóló felfüggesztésével és az Egyesült Államok tagságának átgondolásával fenyegetett Donald Trump amerikai elnök kedd éjjel a Twitteren.

Az elnök a mikroblogján közzétette azt a háromoldalas levelet, amelyet a Fehér Ház fejlécével Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak, a WHO igazgatójának címzett. „A levél önmagáért beszél” – tette hozzá.

A levélben az Egyesült Államok elnöke felidézte, hogy április 14-én miért függesztette fel átmeneti időre a szervezetnek nyújtott amerikai támogatást, kitért a kínai kormányzat általa vélelmezett hiányos és késedelmes járványügyi tájékoztatására és arra is, hogy amerikai álláspont szerint Hszi Csin-ping kínai elnök mikor és hogyan gyakorolt nyomást a WHO vezetőségére.

Donald Trump a levélben leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában