Sajátos párbeszéd

2017.09.22. 14:25

Trump válaszolt: példátlan próbatétel elé fogják állítani Kim Dzsong Unt

Donald Trump legújabb Twitter-üzenetében ismét megfenyegette pénteken Kim Dzsong Unt: az amerikai elnök szerint „példátlan próbatétel elé fogják állítani” az észak-koreai vezetőt.

Trump néhány órával azután üzent a Twitteren Észak-Koreával kapcsolatban, hogy Kim Dzsong Un „a történelem legkeményebb ellenlépésének” számításba vételével fenyegette meg az Egyesült Államokat, és „mentálisan zavart, szenilis amerikai vénembernek” nevezte az amerikai elnököt a KCNA észak-koreai állami hírügynökség pénteki jelentése szerint. Trump szerint Kim Dzsong Un „nyilvánvalóan őrült, aki teljes nyugalommal éhezteti és gyilkolja a saját népét”.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter mindeközben az ABC amerikai televíziónak hangsúlyozta: kihívást jelent, hogy fokozódik a feszültség Észak-Koreával, de a diplomáciai erőfeszítések „töretlenül” folytatódnak.

Donald Trump csütörtökön New Yorkban újabb büntetőintézkedéseket jelentett be Észak-Korea ellen azzal a céllal, hogy elvágják a phenjani rezsim atomprogramját lehetővé tevő pénzügyi forrásokat. „A legerősebb szankciókat léptettük életbe, amelyek valaha sújtották Kim Dzsong Unt. Így nyomást gyakorolnak rá a szankciók és a világ minden részéből érkező hangok egyaránt” – mondta erről Tillerson.

Moszkva aggodalmát fejezte ki a feszültség növekedése miatt

A „meglehetősen durva és fenyegetésekkel teli” amerikai-észak-koreai nyilatkozatháború miatt Oroszországot mély aggodalom tölti el – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken Moszkvában. „Moszkva meggyőződése, hogy az észak-koreai probléma esetében nincs alternatívája a politikai, diplomáciai megoldásnak” – mondta. „Minden más típusú kísérletnek, amely ennek a csomónak a kioldására irányul, nem kívánatos, sőt katasztrofális következményei lehetnek” – tette hozzá, visszafogottságra szólítva fel a feleket.

(Borítókép: AFP / Brendan Smialowski)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában