Zrínyi 2026

2018.06.29. 12:44

Új helikoptereket szerez be a honvédség

A haderőfejlesztés terén régóta napirenden lévő és emellett elengedhetetlenül szükséges tényező a forgószárnyas, azaz a helikopterképesség megújítása  - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.

Pápa, 2017. május 2. Mi-8 típusú helikopter a Fire Blade 2017 elnevezésû többnemzeti hadgyakorlaton a Magyar Honvédség pápai bázisrepülõterén 2017. május 2-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Ennek nyomán a már hadrendben lévő eszközök nagyjavításon estek át, de a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét. Ezért első körben ezek pótlásáról döntött a tárca az új helikopterek beszerzésével, amelynek érdekében szerződést kötött az Airbus céggel.

Mint közleményükben írták, a kormány elsődleges és kiemelt célja, hogy garantálja Magyarország és a magyar emberek biztonságát, amiben meghatározó szerepe van a Magyar Honvédségnek. Ennek jegyében erősítik és fejlesztik a haderőt, és ennek következő meghatározó lépéseként döntött a 20 új könnyű, többcélú H145M típusú helikopterek katonai változatának beszerzéséről a honvédelmi tárca.

Kitértek arra is, hogy az eszközök kiválasztásakor az ország védelme mellett elsődleges szempont volt a hadműveleti alkalmazói igényeknek való megfelelés. Úgy fogalmaztak: „egyértelműen kijelenthető, hogy a fegyverrendszer és az egyéb technikai felszereltség vonatkozásában minden fontos harcászati és technikai szempontból szükséges képességet” biztosít a gyártó. Az Airbus a helikopterek mellett egy kiterjesztett felszerelési, oktatási és támogatási csomagot is ad a Magyar Honvédség részére.

Mint megjegyezték, a helikopterbeszerzési eljárást – a honvédség speciális követelményrendszerét is figyelembe véve – a szakmai szempontok, azaz a hadműveleti-műszaki követelményrendszer körültekintő és részletes kimunkálása mellett, széleskörű nemzetközi piackutatás előzte meg. Ahogy azt többször is hangsúlyozták, a haderőfejlesztés megvalósításában „mindenkor a rendelkezésre álló költségvetési erőforrások hatékony felhasználására törekszik a honvédelmi tárca” – írták.

Felidézték, hogy a légierő fejlesztése tekintetében a tárca a közelmúltban a pilóták kiképzésére és az oktatási célok mellett egyéb katonai feladatokra is kiválóan alkalmazható Zlin típusú kisrepülőgépeket szerzett be, valamint ezek mellett többfunkciós csapatszállító Airbus A 319-es repülőgépekkel bővítette a Magyar Honvédség légiflottáját.

A légierő képességfejlesztése ezzel nem fejeződött be: hamarosan a haderő vegyes flottájában jelenleg meglévő képességhiányok pótlására futár, illetve felderítő feladatokra is alkalmas kisebb repülőgépek, továbbá nagyobb méretű és teljesítményű, teherszállításra és légideszant-feladatokra is alkalmas, úgynevezett „rámpás” katonai repülőgépek beszerzési eljárása indulhat meg – tették hozzá.

Közölték: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program elindításával az elmúlt negyedszázad legnagyobb volumenű és soha nem látott mértékű modernizációs folyamata vette kezdetét, amelynek kézzelfogható eredményei az új haditechnikai eszközök tekintetében is megmutatkoznak.

„A cél egy olyan 21. századi modern hadsereg felépítése, amely képes megfelelni az új típusú kihívásoknak és válaszokat ad a megváltozott biztonsági környezetben jelentkező fenyegetettségre Magyarország és a magyar állampolgárok biztonságának minél szélesebb körű garantálása érdekében” – olvasható a HM közleményében.

Borítóképünkön Mi-8 típusú helikopter a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában