Járvány

2020.03.28. 20:50

Új kézikönyv nyújt hatékony segítséget a kórházaknak

A Kásler Miklós irányításával készült útmutató a nemzetközi ajánlások figyelembevételével mutatja be az egyéni védőeszközök alkalmazásának helyes gyakorlatát, az egészségügyi személyzet betegekkel való közvetlen érintkezésének szabályait.

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter irányításával elkészült a kórházak számára az új koronavírus okozta fertőzések diagnózisának és terápiájának kézikönyve, ami több ország jó gyakorlatait veszi alapul a magyarországi viszonyokra adaptálva – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A közlemény szerint az egységes szakmai szempontokat tartalmazó kézikönyv hatékony segítséget nyújt a kórházi szakemberek számára a megelőzéssel és az igazolt betegek ellátásával kapcsolatban.

A könyv – mint kiemelték – a nemzetközi ajánlások figyelembevételével bemutatja az egyéni védőeszközök alkalmazásának helyes gyakorlatát, az egészségügyi személyzet betegekkel való közvetlen érintkezésének szabályait.

Külön felhívja a figyelmet arra, hogy minden beérkező beteg kapjon sebészi maszkot, amely jelentősen csökkenti az egészségügyi dolgozók megfertőződésének kockázatát – hangsúlyozták, hozzátéve: a könyv pontosan szabályozza a háziorvos, az Országos Mentőszolgálat és a kórházi személyzet betegekkel kapcsolatos teendőit is.

Közölték: a könyv – amelynek összeállításában számos neves szakember közreműködött – közérthető módon segíti a kórházakat a fertőzött betegek ellátására való felkészülésben. Például iránymutatást nyújt a betegek osztályozásával, a környezetük fertőtlenítésével, a hulladékkezeléssel, a tárgyi eszközök beszerzésével és a megfelelő infrastruktúra kialakításával kapcsolatban.

Leírja a diagnózis és a kezelés alapelveit is, ezen belül kitér a képalkotó vizsgálatok megfelelő alkalmazására, a fertőzés igazolására szolgáló mintavételi eljárásokra, és felsorolja a laboratóriumi vizsgálatra kijelölt intézményeket is.

„Precíz, gyakorlatias összegzést ad a jelenleg rendelkezésre álló terápiás lehetőségekről” – fogalmazott közleményében az Emmi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában