netbiztonság

2018.08.01. 19:32

Új kiberkommandót alapítottak az észtek

Észtországban új kiberkommandót hoztak létre az egyre szaporodó internetes fenyegetések ellen, a NATO-tagállam hadseregének új alakulata szerdán kezdte meg működését.

Az észt hadsereg közlése szerint a mintegy 300 fős kiberkommandó feladata lesz, hogy foglalkozzon a világhálón fellépő fenyegetésekkel, s megvédje Észtországot az „internetes csatatéren”. A teljes készültséget az alakulat 2023-ra éri el.

„Észtország egy kiberállam, és ez azt is jelenti, hogy a civil, illetve katonai kiberbiztonsági rendszereinket meg kell védenünk” – mondta Jüri Luik védelmi miniszter. Hozzáfűzte: minden hagyományos háborúnak manapság már van kiber vetülete is. Egy erre szakosodott alakulat létrehozása ezért fontos lépés a biztonság fenntartása érdekében.

Észtország már 2007-ben ki volt téve egy kiterjedt kibertámadásnak. A csúcstechnológiát használó országot akkor éppen a leggyengébb pontján érte a hackerek akciója: napokig szüneteltek az internetes szolgáltatások, a kormány, a gazdaság és a sajtó is csak korlátozottan volt cselekvésre képes.

Észtország azóta határozott intézkedéseket hozott, hogy egy hasonló vészhelyzetre felvértezze magát. A balti állam ad otthont 2008 óta a NATO kibebiztonsági központjának is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában