Összecsapás

2021.07.28. 11:18

Újabb azeri-örmény tűzpárbaj tört ki a két ország határán

Újabb azeri-örmény összecsapás tört ki a két ország határán szerdára virradóan, a tűzpárbajban három örmény katona meghalt, kettő megsebesült, míg azeri oldalon két katona sebesült meg hivatalos közlések szerint.

Az örmény védelmi minisztérium közölte: a harcok az Azerbajdzsánnal közös határ északkeleti szektorában törtek ki, és még kora reggel is folytatódtak, jelenleg is tartanak. „A két ország közötti tűzszünetet az azerbajdzsáni fegyveres erők egységei sértették meg. A helyzet súlyosbodásáért minden felelősség Azerbajdzsán katonai és politikai vezetését terheli” – áll az örmény védelmi hatóság sajtószolgálata által kiadott közleményben.

Az azeri védelmi tárca ugyanakkor arról számolt be, hogy fegyveres erőik folytatják az örmények elleni megtorló akciókat Kelbajar körzet térségében, ugyanis – a minisztérium állítása szerint – különböző irányokból, kézifegyverekből és gránátvetőkből tűz alá vették őket. A lövésektől két azeri katona megsebesült, életük nincs veszélyben – tették hozzá. Az Örményország területén lévő polgári objektumok állítólagos megrongálódásáról szóló jelentések valótlanok és kizárólag dezinformációs jellegűek – szögezte le az azeri minisztérium.

Az örmény külügyminisztérium egy nyilatkozatában hangsúlyozta: az ország a nemzetközi joggal összhangban minden katonai és politikai eszközt felhasznál az Azerbajdzsánnal közös határon kialakult helyzet súlyosbodásának elkerülésére.

A tavalyi hegyi-karabahi háború utóhatásaként az örmény Szjunik és Gegarkunik tartományok határtérségében május 12-e óta feszült a helyzet, mindkét fél provokációkról számolt be. Május 27-én Azerbajdzsán közölte, hogy elfogott hat örmény katonát, amikor szabotázsakció céljából megpróbálták átlépni a határt. Az örmény fél megerősítette a katonák elfogását, de hangsúlyozta, hogy nem lépték át a határt, hanem mérnöki munkát végeztek örmény felségterületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában