ítéletidő

2018.10.15. 12:12

Újabb halálos áldozatai vannak a francia áradásoknak

Legalább hatan életüket vesztették a Franciaország déli részét sújtó áradásokban, miután az éjszaka folyamán néhány óra leforgása alatt több havi csapadékmennyiség zúdult a térségre – közölték a helyi hatóságok hétfőn.

Egy embert álmában sodort magával az ár, a többiek halálának körülményeiről nem tudni pontosabbat – mondta az Aude megyét vezető Alain Thirion a BFMTV francia tévécsatornának.

Egy emberre ráomlott egy ház, őt kórházba szállították – tette hozzá.

Thirion figyelmeztetett, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet.

Az Aude folyó szintje Trebes városában

néhány óra leforgása alatt 30 centiméterről 7,5 méterre emelkedett, de a várakozások szerint a nap közepére akár a tíz métert is elérheti.

Hasonlóan magas vízszintre 1891 óta nem volt példa a térségben.

Aude megyében az éjszaka folyamán 250-szer riasztották a tűzoltókat. A megyeszékhely, Carcassonne környékén öt óra alatt 160-180 milliméter csapadék hullott. A középkori erődjéről híres várostól északra a teljes közúthálózat víz alá került. Ebben a térségben az iskolák sem nyitottak ki. A helyi hatóságok felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon.

A szélsőséges időjárás által leginkább sújtott településeket csak helikopterrel lehet megközelíteni.

A mentőcsapatok több helyszínen képtelenek vízre szállni az ár sodrásának ereje miatt. Hat másik dél-franciaországi megyében narancssárga riasztás volt érvényben hétfő reggel.

Édouard Philippe francia miniszterelnök bejelentette, hogy hétfő délután az árvíz sújtotta térségbe utazik. Philippe a kormány együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és támogatásáról az árvízkárosultakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában