utcai erőszak

2018.06.17. 07:17

Újabb halálos áldozatai vannak a nicaraguai erőszaknak

Legkevesebb 8 halálos áldozatot követelt az erőszak szombaton Managua utcáin, Nicaraguában, 178-ra emelve az áprilisban kezdődött kormányellenes tiltakozásokon meghaltak számát.

A szombati áldozatok közül hatan egy család tagjai voltak, akikre Molotov-koktéllal rágyújtották a házat. Két másik embert akkor támadtak meg, amikor el akartak bontani egy útakadályt – tudatta a rendőrség.

Pénteken a kormány beleegyezett, hogy nemzetközi szakértők tárják fel, hogy ki a felelős a tiltakozásokban meghalt emberek haláláért. Az ellenzék pedig belement abba, hogy lebontsák a barikádokat az utcákon. Ez után a kormány és az ellenzék is az erőszak beszüntetésére szólított fel. Nicaragua útjainak mintegy kétharmadát torlaszolták el a kormányellenes tiltakozók, hogy a rohamrendőrök ne tudjanak szabadon mozogni, de a barikádok az áruszállítást is akadályozzák.

A Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) szerint a kormányellenes tiltakozásokon mintegy 200 ember halt meg az elmúlt hetekben. A kormány hivatalosan 46 halálos áldozatot ismer el. Az ellenzék szerint az áldozatok többségével a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek végeztek. A kormány viszont az ellenzéket teszi felelőssé az erőszakért.

Nicaraguában áprilisban kezdődtek tiltakozások a kormányzat adóemelési és nyugdíjcsökkentési tervei ellen, ám a tüntetők most már Daniel Ortega elnök távozását és új választások kiírását követelik. Bírálói szerint ugyanis az országot 2007 óta irányító Ortega, aki korábban is volt már államfő, könyörtelenül ragaszkodik a hatalomhoz, és a közvagyont saját maga és családja gazdagítására használja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában