Ország-világ

2020.06.19. 22:31

Varga Judit: az európai döntéshozókat felkészületlenül érte a járvány

A feltételes szabadlábra bocsátás felülvizsgálatáról, a börtönkártérítésről is beszélt a miniszter az InfoRádióban.

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban című, főiskolai és egyetemi hallgatóknak meghirdetett pályázat ünnepélyes díjkiosztóján az Országház Delegációs termében 2020. június 19-én.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A feltételes szabadlábra bocsátás felülvizsgálatáról, a börtönkártérítésről beszélt Varga Judit igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Kitért arra is: a civil szervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar törvény átalakításáról a kormány egyeztet majd Brüsszellel – írja a Magyar Nemzet.

A járványügyi veszélyhelyzetben elengedhetetlen gyors kormányzati döntéshozás indokolta a rendkívüli jogrend bevezetését

– jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kabinet a csütörtökön véget ért időszakban eltérhetett a törvényi rendelkezésektől, ugyanakkor a parlamentnek bármikor lehetősége volt visszavonni ezt a jogosítványt.

A miniszter hozzátette:

mostantól ismét az Országgyűlés változtathat a jogszabályokon.

A nemzetközi bírálatokkal kapcsolatban a tárcavezető megjegyezte: miközben Magyarországon csak a feltétlenül szükséges ideig volt érvényben a rendkívüli jogrend, több uniós tagállam még mindig fenntartja a különleges intézkedéseket. Varga Judit szerint az európai döntéshozókat felkészületlenül érte a koronavírus-járvány, de az unió végül koordináló szerepet tudott betölteni a védekezést hatékonyan végző tagállamok között.

Az igazságügyi miniszter szerint

az Európai Bíróság ítélete megerősítette a civil szervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar törvény célkitűzését, az átláthatóság biztosítását.

Varga Judit elmondta: az uniós törvényszék a cél elérésének módját kifogásolta, amikor a közösségi jogot sértőnek mondta ki a szabályozást.

Hangsúlyozta: a törvény átalakításáról a kabinet egyeztet majd Brüsszellel.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban című, főiskolai és egyetemi hallgatóknak meghirdetett pályázat ünnepélyes díjkiosztóján az Országház Delegációs termében 2020. június 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában