Ingatlanmutyi

2021.12.08. 08:03

Városháza-gate: már tizennégy nyomozás folyik

Csúcsra járatják a Városháza körüli gyanús ingatlanügyletek a rendőrség különleges, gazdasági nyomozóit. Befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt vizsgálódnak 14 feljelentés alapján. Gyanúsított egyelőre nincs.

A Városháza-gate, azaz a fővárosi bűncselekménygyanús ingatlaneladások ügyében tizennégy feljelentés született. Erről Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden beszélt az Országgyűlésben. Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője pedig – aki maga is számos feljelentést tett egyebek mellett a Városháza eladásával kapcsolatban – kijelentette a parlamentben: a Gyurcsány–Bajnai-korszak emberei visszatértek, ezért van tele korrupciós ügyekkel a Városháza.

Amit tényként kezelhetünk: a rendőrség a tizennégy feljelentés alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A Magyar Nemzet megtudta,

továbbra is a fenti hat bűncselekmény gyanúja miatt zajlik a vizsgálat, az NNI azonban november végén célszerűségi okból egyesített néhány feljelentést.

Mint ismert, az elmúlt hetekben számos olyan felvétel került nyilvánosságra, amely alapján megkérdőjelezhető, hogy a fővárosi ingatlaneladások törvényes keretek között zajlanak. A hanganyagokon szó esik a fővárosban kialakított jutalékos, vagyis korrupciós rendszerről, és személyekre lebontva ismertetik a szisztéma működését. A felvételeken az ismeretlen befektetők mellett Gansperger Gyula baloldali üzletember, Bajnai Gordon volt kormányfő, Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője, illetve Berki Zsolt kétes előéletű vállalkozó hangja azonosítható be. Az Anonymus néven szereplő ismeretlen által nyilvánosságra hozott felvételek alapján született feljelentések lényege, hogy a politikusok tudtak a fővárosi Városháza és számos más, nagy értékű fővárosi ingatlan értékesítésének szándékáról, sőt régóta kiárusítják az ingatlanvagyont olyan módon, hogy az értékesítésből származó pénzek egy része visszacsorog a politikusokhoz.

A városházi botrány kirobbanását követően Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő két feljelentést is tett, és még 12 olyan ingatlannal kapcsolatos dokumentáció van nála, amely szintén ehhez az időszakhoz köthető, vagyis további feljelentések várhatók. A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István szintén a nyomozóhatósághoz fordult a sajtóban megjelent információk alapján.

Hétfőn Tényi István a polgári titkosszolgálatokhoz fordult bejelentésével, miután Anonymus újabb felvétellel jelentkezett. Ezen Gansperger Gyula egy egyeztetésen lényegében arról beszél, hogy Bajnai Gordon gyakorlatilag az amerikaiak embere, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal pedig minden pénzt külföldről kap. A baloldali kapcsolatait ecsetelő üzletember beszélt arról is, hogy

az ellenzéki médiára, közelebbről a 444-re befolyása van Soros Györgynek, de anyagi segítséget nyújt Veres Tibor, a Wallis tulajdonosa is.

Tényi beadványa szerint mindebből az következhet, hogy egy idegen hatalom be akar avatkozni a jövő évi magyarországi választásba, aminek vizsgálata az Alkotmányvédelmi, valamint az Információs Hivatal feladata.

Borítókép: Bajnai Gordon volt miniszterelnök

Címkék#városháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában