Korrupciógyanú

2021.11.25. 10:30

Városháza-ügy: Karácsonyék a rendőrségi nyomozás ellenére is tagadnak

A főváros vezetése továbbra is tagad és egyre abszurdabb magyarázatokkal áll elő a Városháza tervezett eladásának botrányában. A közgyűlés szerdán felállított egy vizsgálóbizottságot, de a testület nem kérdezheti Bajnai Gordont a nyilvánosságra került hangfelvételekről, amelyeken a volt baloldali miniszterelnök jutalékos rendszerről beszél. Közben a rendőrség nyomozást indított korrupciós bűncselekmények gyanújával a Városháza-gate ügyében.

Miközben korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség a Városháza tervezett eladásával összefüggésben, a főváros baloldali vezetése továbbra is tagadja, hogy lenne ilyen ügy, és egyre abszurdabb magyarázatokkal áll elő. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén Karácsony Gergely egyenesen a Fideszt vádolta azzal, hogy meg akarja venni a Városházát. A főpolgármester ismét orosz titkosszolgálati akcióról, kamutárgyalásokról beszélt és arról, hogy nem hoztak döntést a Városháza eladásáról.

Karácsony arra egy szóval sem tért ki, hogy miért tárgyalt Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök üzletemberekkel a Városháza eladásáról, és mit jelentenek azok a mondatai, amelyekben a fővárosban működő jutalékos rendszert taglalja és a hatpárti koalíció körül felbukkanó cápákat emleget.

Ismert, hogy az Anonymus által közzétett hangfelvételeken Bajnai és Gansperger Gyula baloldali üzletember is beszél arról, hogy a fővárosi ingatlanok értékesítése közvetítőkkel történik, akiknek jutalékot kell fizetni.

Az eddig nyilvánosságra került felvételek alapján a Városházán működő jutalékos rendszerből két személyhez bizonyosan vándorol pénz. Az egyik érintett Kiss Ambrus, Karácsony Gergely főpolgármester-helyettese, a másik pedig Berki Zsolt, akit a fővárosi vagyonkezelőt vezető Barts J. Balázs bizalmasának tartanak. Kulcsszereplő még Tordai Csaba is, a főpolgármester jogi főtanácsadója, aki ugyan nem „pénzezik”, de minden szerződést ő láttamoz, mielőtt azokat Karácsony Gergely aláírná.

A hangfelvételek nyomán a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytat a hatóság ismeretlen tettes ellen.

Mindezek után szerdán a főváros vezetése annyit tett, hogy döntött egy vizsgálóbizottság felállításáról, amely Karácsony szavai szerint olyan ügyet vizsgál, amely meg sem történt. Ezek fényében nyilvánvalónak tűnik, hogy a testület célja az lesz, hogy eltussolja a botrányt. Erre utal az a képtelenség is, hogy a bizottság nem kérdezheti majd Bajnai Gordont a hangfelvételeken elhangzottakról.

Karácsony mégis azt hangoztatja, hogy nincs titkolni valójuk, nem szeretnék azt a látszatot kelteni, hogy bármi félnivalójuk lenne, ezért állnak a vizsgálat elé. Nem volt olyan döntés, amely a város érdekével ellentétes lenne – szögezte le. A főpolgármester hangsúlyozta, a Városháza nem eladó, a városvezetés tavaly év végén foglalkozott a Városháza hosszú távú fejlesztési koncepciójával, és kizárt minden olyan fejlesztési opciót, amely a Városháza értékesítését indítványozta volna, sőt annak fejlesztéséről döntött. Mint mondta, az ügy, amivel szemben állunk, a Nemzeti Együttműködés Rendszere és az orosz titkosszolgálat beavatkozása a választási kampányba.

A testület elé Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője nyújtott be javaslatot a Városháza-ügyben vizsgálóbizottság felállítására. Az előterjesztést Karácsony Gergely főpolgármester módosító javaslatával egyhangúlag fogadták el a képviselők.

A vizsgálóbizottság feladata az, hogy a Városháza és a fővárosi önkormányzat más ingatlanjainak hasznosításával összefüggő állításokat tartalmazó, nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételekkel összefüggésben vizsgálatot folytasson le.

A testületnek meg kell vizsgálnia a hangfelvételeken elhangzott állítások valóságtartalmát, a készítés, továbbá a nyilvánosságra kerülés körülményeit, „különösen figyelemmel a jövő évi országgyűlési választásba való esetleges idegen beavatkozás lehetőségére”.

A vizsgálóbizottság feltárja a Városháza fejlesztésével összefüggésben készített döntéselőkészítő tanulmány megrendelésének és megtárgyalásának mikéntjét és tartalmát, valamint azt, hogy született-e döntés a fővárosi önkormányzat bármely szervénél a városháza épületének értékesítésére.

A testületnek meg kell vizsgálnia, hogy a hangfelvételeken emlegetett Berki Zsolt találkozott-e a városvezetés bármely tagjával és mi volt az esetleges találkozó eredménye. Továbbá a főváros tulajdonában álló ingatlanok értékesítésével összefüggésben mely esetekben tekinthette meg az adott ingatlant, illetve járt-e el érdeklődő vagy pályázó érdekében.

A bizottságnak fel kell tárnia azt is, hogy a nyilvánosságra került hangfelvételeken a sajtó által azonosított Gansperger Gyulát milyen viszony fűzi a Fideszhez. Meg kell vizsgálniuk azt is, hogy a hangfelvételek készítésének és nyilvánosságra hozatalának módja milyen egyezést mutat „az orosz típusú dezinformációs kampányokkal”.

A héttagú vizsgálóbizottság elnöke Kovács Péter XVI. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP). Mellette a testületnek még két frakciótársa is tagja. A testületnek a decemberi rendes ülésen kell beszámolnia. Láng Zsolt eredeti javaslata szerint a testület feladata az lett volna, hogy feltárja a Városháza épületének hasznosításával kapcsolatos tanulmány megrendelésének és elkészítésének körülményeit, valamint a tanulmánnyal kapcsolatos döntések vizsgálta, a döntéshozók beazonosítása, valamint a sajtóban megjelent hangfelvételekkel kapcsolatos kérdések tisztázása. A vizsgálóbizottságnak a javaslat szerint jövő májusig kellett volna jelentést tennie.

Láng Zsolt arról beszélt, hogy

a főpolgármester „riogathat” az orosz titkosszolgálattal, marslakókkal, űrlényekkel, de lassan már a szavát sem lehet elhinni, önmagával keveredik ellentmondásokba.

Hangsúlyozta: bűnszövetség gyanúja merül fel, amire fényt kell deríteni.

Láng Zsolt szerint „vérlázító”, hogy Karácsony Gergely módosító indítványában konkrétan meghatározta, miket vizsgálhat a bizottság: vizsgálhatja például Gansperger Gyula viszonyát a Fideszhez, de nem vizsgálhatják Bajnai Gordon volt kormányfőt, aki szerint jutalékrendszer működik a fővárosban.

Sérelmezte, hogy nem folytathat a bizottság általános feltáró vizsgálatot. Kifogásolta az idő rövidségét is, szerinte lehetetlen ilyen rövid idő alatt normális vizsgálatot folytatni és rákérdezett, esetleg „megvan-e már a jelentés is”.

Láng Zsolt jelezte, nem tartja korrektnek a főpolgármesteri módosító indítványt, de azért, hogy felállhasson a testület, támogatják azt.

Karácsony Gergely jelezte, december 15-én lesz a következő közgyűlés, a bizottságnak addig „feszes munkát kell végeznie„ és mindent meg kell tenni a történtek kivizsgálására, ehhez a főváros minden információt és szerződést a testület és a nyilvánosság rendelkezésre fog bocsátani”.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester megérkezik a Fővárosi Közgyűlés ülésére a Városházán 2021. november 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában