nem keresnek már senkit

2019.08.23. 18:15

Véget ért a tátrai mentőakció, mindenki biztonságban van

Biztonságban van az előző napi tátrai vihar után keresett összes személy, a mentőakció véget ért – közölte péntek délután a zakopanei rendőrség szóvivője, Roman Wieczorek.

A rendőrség péntek reggel még kilenc személyt tartott számon, akik hollétéről a csütörtöki hirtelen, erős villámcsapásokkal járó, Tátra lengyel és szlovák részén összesen öt ember halálát okozó vihar után a hozzátartozók nem tudtak. Mind a kilenc személy tartózkodási helyét sikerült már megállapítani, mindegyikük biztonságban van, a vihar idején nem a tátrai hegycsúcsokon tartózkodtak – mondta el Wieczorek.

Beszámolója szerint a vihar kapcsán a hozzátartozók számára létesített infóvonal továbbá is működik, a rendőrség ennek segítségével folyamatosan tájékoztatást nyújt a térségben tartózkodó, a családtagok által keresett emberek hollétéről, egészségi állapotáról.

A rendőrök egy csoportja és a tátrai hegyi mentők (TOPR) pénteken átkutatták a Giewont hegycsúcs északi részét. A Giewonton csütörtökön többen is megsérültek. A médiában elhangzott tanúvallomások szerint voltak, akik a hegycsúcs alatt rögzített segítő fémláncokba kapaszkodtak, és áramütést szenvedtek. Többen pedig a villámcsapástól szétrepedt sziklakövektől sérültek meg.

A tátrai üdülőközpontban, Zakopanéban működő kórház igazgatóhelyettese pénteken elmondta: előző nap 156 sérültnek nyújtottak orvosi segítséget, közülük több mint huszat a térségbeli kórházakba szállítottak súlyos égési sérülésekkel, fej- és végtagsérülésekkel. Zakopanéban továbbá is 27 személy szorul kórházi kezelésre, közülük 22-en stabil állapotban vannak. Csütörtök reggel napos idő volt a lengyel Tátrában, a térségben ezrek indultak hegyi túrákra, a TOPR szerint csak a Giewont irányában délelőtt akár ötezren is túrázhattak.

A vihar okozta szerencsétlenség miatt Zakopane polgármestere péntektől háromnapos gyászt hirdetett. Az áldozatok hozzátartozóinak Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök fejezte ki részvétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában