Igazságszolgáltatás

2019.11.27. 10:55

Végrehajtót és közjegyzőt ítéltek fegyházra vesztegetés és okirat-hamisítás miatt

A törvényszék 2016 decemberétől tárgyalta a 62 vádlottas, pénzmosás és más bűncselekmények miatt indult pert.

Egy bírósági végrehajtót négy év, egy közjegyzőt pedig három év fegyházra ítéltek vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt – közölte a Budapest Környéki Törvényszék szerdán.

A törvényszék 2016 decemberétől tárgyalta a 62 vádlottas, pénzmosás és más bűncselekmények miatt indult pert. A vád szerint az elsőrendű vádlott jóban volt egy önálló bírósági végrehajtóval és egy közjegyzővel, és erre alapozva kidolgozott egy módszert a banki hitel fedezetéül szolgáló vagyontárgyak, elsősorban ingatlanok megszerzésére.

A módszer lényege az volt, hogy az adós a közjegyző előtt elismert – a banki tartozását meghaladó összegű – követelést, például házastársi vagy gyermektartásdíj-követelést, munkadíj-követelést vagy nagyobb összegű, gazdasági tevékenységből vagy magánkölcsönből származó követelést. Ezek a tartozáselismerő nyilatkozatok meg nem valósult kölcsönügyletekre vonatkoztak. A tartási kötelezettségre vonatkozó nyilatkozatok is fiktívek voltak; több évre meghatározott összegű, többmilliós tartásdíj megfizetését vállalta az adós. A tartozáselismeréssel kapcsolatos eljárások célja kizárólag a fedezetelvonás volt.

A nyilatkozatokban megjelölt igen rövid határidő lejárta után a közjegyzői záradékolást követően meginduló végrehajtási eljárásban megtörtént a fedezet elvonása, jellemzően a banki igényt megelőzve, a fiktív követelés beszámításával – ismertette a bíróság.

Általában a hatodrendű vádlott előtt folytak a közjegyzői eljárások, ezután pedig minden esetben a másodrendű vádlott folytatta le a végrehajtási eljárást.

A bíróság keddi ítéletével a módszert kidolgozó elsőrendű vádlottat ötrendbeli, bűnszövetkezetben elkövetett befolyással üzérkedés, 28 rendbeli, bűnszervezetben, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás és többrendbeli, felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetésben, valamint tartozás fedezetének elvonásában mondta ki bűnösnek. Emiatt hat év fegyházra ítélte és csaknem 90 millió forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

A másodrendű vádlottat, a bírósági végrehajtót többrendbeli bűnszervezetben elkövetett vesztegetésben, közokirat-hamisításban és hivatali visszaélésben mondták ki bűnösnek. Négy év fegyházra ítélték, tíz évre eltiltották a végrehajtói foglalkozástól, pénzbüntetést szabtak ki rá, és több mint 43 millió forint értékben vagyonelkobzást is elrendeltek ellene.

A bűncselekmény harmadik kulcsszereplőjét, a közjegyzőt a törvényszék kétrendbeli, bűnszervezetben elkövetett vesztegetésben és közokirat-hamisításban mondta ki bűnösnek. Emiatt három év fegyházbüntetésre ítélték, tíz évre eltiltották a közjegyzői foglalkozástól, és csaknem kétmillió forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el.

A bűncselekmény többi, a három kulcsszereplőt segítő vádlottját a törvényszék rövidebb tartamú szabadságvesztésre, pénzbüntetésre ítélte, többüket intézkedésként próbára bocsátotta.

A tárgyaláson jelenlévő vádlottak és védőik fellebbeztek, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában