tragédia

2017.10.02. 10:23

Vérengzés volt Las Vegasban, lelőtték a támadót

A támadásnak legalább 58 halálos áldozata van, 515 sérültet kórházban ápolnak, sokak állapota kritikus.

Las Vegas, 2017. október 2. Talicskán tolnak egy sebesültet a Las Vegasban történt lövöldözés helyszínén 2017. október 1-jén. A legfrissebb jelentés szerint, amely egy kórházi szóvivőre hivatkozik, az incidensnek két halálos és 24 sebesült áldozata van. Az elkövetőt a rendőrök lelőtték. (MTI/AP/Las Vegas Review-Journal/Chase Stevens)

Ez azt jelenti, hogy ez a lőfegyveres ámokfutás követelte a legtöbb halálos áldozatot az ország történetében.

Az illetékes nevadai seriff bejelentette, hogy még a rendőrség kiérkezése előtt végzett magával a vasárnap esti fegyveres támadás elkövetője, akinek holtteste mellett tíz lőfegyvert is találtak a hatóságok.

Bár az Aamák közlése szerint „a Las Vegas-i támadást az Iszlám Állam egyik harcosa követte el, eleget téve a koalíciós országok elleni támadásokról szóló felhívásoknak”, az FBI egyik munkatársa a leghatározottabban hangsúlyozta: a tömegmészárlás elkövetőjének egyetlen nemzetközi terrorista csoporttal sem volt kapcsolata.

Helyi lakos volt az elkövető

A rendőrség később Stephen Paddock helybéli lakosként azonosította a fegyverest, de indokaira mindeddig nem derült fény. A 64 éves férfi egyedül követte el tettét, vélhetően nem állt kapcsolatban semmilyen fegyveres csoporttal, felekezete egyelőre nem ismert. A Las Vegas-i rendőrség adatai szerint a koncert után több száz embert – köztük legalább 50 halottat – szállítottak a helyi kórházakba.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írja, hogy nincsen arra utaló jel, hogy az Egyesült Államokban megtartandó további köztéri események veszélyben lennének.

A seriff elmondta, hogy azonosították annak a nőnek a tartózkodási helyét is, aki a támadás előtt együtt utazott a tettessel. Megtalálták a támadó egyik gépkocsiját is.

Egy szálloda erkélyéről lövöldözött

Először arról érkezett jelentés, hogy valaki emberekre lő a Mandalay Bay Hotel és Kaszinó közelében, és riasztották a rendőrséget a helyszínre, majd hogy több embert lőtt sebbel kórházba szállítottak. A TASZSZ hírügynökség azt jelentette a Hollywood Reporter című lap értesülése alapján, hogy az áldozatokra a szálloda egyik erkélyéről lőtt a támadó.

Rendőrök a lövöldözés helyszínén
(MTI/AP/John Locher)

A hatóságok lezárták a szállodák övezte, Las Vegas Strip nevű sugárútszakaszt és a 15-ös számú államközi főutat. A McCarran nemzetközi repülőtérre irányuló egyes járatokat más repülőtérre irányítottak át. Szemtanúk szerint Jason Aldean énekes koncertje végén kezdődött a lövöldözés.

A mostani vérengzésig az USA történetének legsúlyosabb támadása egy 2016 júniusában végrehajtott dzsihadista merénylet volt, akkor egy fegyveres egy orlandói éjszakai klubban lelőtt 49 embert.

Donald Trump amerikai elnök a Twitter közösségi oldalon együttérzését és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok hozzátartozóinak és családjainak, valamint a sebesülteknek.

Hivatalos közleményében az Európai Unió is mély együttérzéséről biztosította az áldozatok rokonait és barátait, mihamarabbi felépülést kívánva az „alávaló támadás” sebesültjeinek.

„E szomorú pillanatban az EU vállvetve kiáll az amerikai nép mellett” – írta az unió külügyi szolgálata.

Az Európai Unió részéről mások mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki a Twitteren. Leszögezte: „az ártatlan emberek meggyilkolása minden esetben támadást jelent mindnyájunk ellen”.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról számolt be, hogy megrendítették a történtek, és szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és az Egyesült Államokat.

Borítókép: MTI/AP/Las Vegas Review-Journal/Chase Stevens

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában