példátlan

2017.08.20. 17:46

Viking kincseket loptak el a bergeni múzeumból – a Facebookon kérnek segítséget

Az intézmény igazgatója szerint kétszáz éve nem volt példa hasonló esetre norvég múzeumban.

A rablók a múzeum falának állványzatán másztak fel a hetedik emeletre, és ott egy ablakot betörve jutottak be az épületbe. A norvég híradások szerint a riasztó ugyan kétszer is megszólalt, de a biztonsági őrök nem tapasztaltak semmi gyanúsat.

A múzeum szakemberei jelenleg is dolgoznak az ellopott műkincsek listájának összeállításán, a becslések szerint mintegy 400 vaskori és viking kori tárgy tűnt el.

Henrik von Achen, a múzeum igazgatója vasárnap elmondta, hogy a műtárgyak többnyire kis méretűek és fémből készültek. A pénzbeli értékük viszonylag csekély, ám történelmi és kulturális értékük annál nagyobb. Az igazgató hozzáfűzte, hogy a lopott tárgyak a legális piacon nem értékesíthetők.

A norvég hatóságok nyomoznak a betörés és műkincsrablás ügyében. A múzeumigazgató ígéretet tett arra, hogy hatékonyabb biztonsági rendszert szerelnek fel az épületben.

A múzeum egy Facebook-oldalt is létrehozott Theft at the Historical Museum – the Viking Treasure (Lopás a Történeti Múzeumban – A viking kincsek) címmel, amely egy sor képet közöl a kétezer éves műkincsekről és arra kéri a közönséget, osszák meg a fotókat, és értesítsék a hatóságokat, ha esetleg a keresett tárgyak online feltűnnének valahol.

Sokan meg is osztották már:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában