Katasztrófa

2018.12.25. 10:57

Víz- és gyógyszerhiánytól szenvednek az indonéziai szökőár túlélői

Mindeközben a halálos áldozatok száma már 429, a sérülteké 1485 – és rengeteg a beteg, sérült gyermek.

A boy covers his face as he stands outside a collapsed house in Rajabasa in Lampung province on December 25, 2018, three days after a tsunami - caused by activity at a volcano known as the "child" of Krakatoa - hit the west coast of Indonesia's Java island. - Desperately needed aid flowed into a stretch of Indonesia's tsunami-struck coastline on December 25, officials said, but aid workers warned that clean water and medicine supplies were dwindling as thousands crammed makeshift evacuation centres. (Photo by MOHD RASFAN / AFP)

A mentők kedden megpróbáltak segítséget nyújtani a hét végi indonéziai szökőár túlélőinek, de az ivóvíz és a gyógyszerek hiánya nagyban nehezíti az átmeneti szállásokra menekültek életét.

A segélymunkások egészségügyi veszélyhelyzetre figyelmeztettek, miközben keddre a katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladta a 400-at.

„Nagyon sok gyermek beteg, lázasak, fáj a fejük és nincs elég vizük” – mondta Rizal Alimin, az Aksi Cepat Tanggap civil szervezet orvosa egy iskolából átalakított átmeneti szálláson.

A cunami váratlanul csapott le a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainál,

a halálos áldozatok száma 429, a sérülteké 1485, 154 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván a katasztrófa-elhárítás legfrissebb adatai szerint. Ezrek menekültek el otthonukból.

A szakértők a vulkáni tevékenység miatt újabb cunamitól tartanak.

Az Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) vulkán kitörése kiváltotta szökőár épületek százait döntötte romban Szumátra déli partjánál és Java nyugati csücskénél, sok menekült fél visszatérni az otthonába.

A mentők főként a közutakon próbálnak meg eljutni a katasztrófa sújtotta területekre, a kormány két hajót is indított a szumátrai partok közelében lévő szigetekhez, ahol a lakosságot a katasztrófa elzárta a külvilágtól. A mentőcsapatok kotrógépekkel és más nehézgépekkel próbálják meg eltakarítani a törmelékeket. Egyesek puszta kézzel dolgoznak. A mentők kutyákat és drónokat is bevetettek.

Szakértők szerint a szombati katasztrófa az Anak Krakatau mérsékelt kitörése miatt történt, amely miatt beszakadt a vulkán tenger alatti oldalfala, és ez okozta a nagy mennyiségű víz áramlását.

Az Anak 1928 táján alakult ki a híres Krakatau egyik kitörésekor keletkezett új kráteréből. A Krakatau 1883. évi kitörése során 36 ezer ember halt meg.

Az idei év második felében ez a harmadik súlyos szerencsétlenség Indonéziában, miután júliusban és augusztusban súlyos földrengés pusztított Lombok szigetén, majd szeptemberben a celebeszi Paluban egy szökőár következtében 2200 ember halt meg, és ezrek váltak eltűntté.

2004. december 26-án óriás cunami pusztított az Indiai-óceán partjainál, 220 ezren haltak meg, közöttük 168 ezren Indonéziában.

A 17 ezer szigetből álló Indonézia három nagy tektonikai lemez találkozásánál, a Csendes-óceáni Tűzgyűrűben fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. Az országban 127 aktív tűzhányó található.

Borítókép: egy kisfiú a cunami által szétrombolt otthonában Rajabasa városban, 2018. december 25-én.

Forrás: MOHD RASFAN / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában